Debatt
10 december 2013 11:37

Bakom kulisserna

I Augusti 2013 åkte jag och två kompisar ner till Mönsterås där SM för Gaedingakeppni, islandshästar, skulle hållas. Mina vänner hade lyckats kvala och självklart ville dom delta, det är ju ändå ett SM. En av kvällarna under tävlingshelgen såg vi något som fick oss att må illa. Jag nämner inga namn, men en ryttare som är världskänd inom islandshästvärlden behandlade en av sina hästar som ett redskap. Hen satte tygeln bakom sadeln och hästen fick 3-4 snabba, hårda piskrapp på bakbenen samt på rumpan. Självklart flög hästen, trots att det stramade hårt i munnen då tygeln satt fast. Hen fortsatte såhär under 10-15 minuter. Vi trodde inte våra ögon, detta är alltså en idol för många som ser upp till hen. Efter denna händelse sjönk personen i mina ögon kan jag säga.

Sen när blev hästarna våra redskap? Jag trodde folk red för att det var roligt, för att känna att man är ett med hästen. Tyvärr så antar jag att detta händer lite här och var, oavsett gren. Men är vi inte skyldiga att säga ifrån? Bara för att det är en ryttare i eliten ska det inte få hända, det är inte rätt sätt att gå till väga. Jag ångrar mig så, att jag inte vågade säga något den kvällen i Mönsterås. En stor eloge till er som vågar sätta ner en fot, men vi andra, varför vågar vi inte? Vad är det värsta som kan hända? Antagligen bli utfryst och få en idiot-stämpel i pannan. Men jag hade gärna tagit den där stämpeln, jag vet vad jag står för och hur jag vill gå till väga när jag ber min häst om någonting. Tävling för mig är inte på blodigt allvar, utan jag vill utvecklas tillsammans med min häst och fram förallt ha roligt tillsammans! Är det ingen som reagerar på att det börjar gå åt fel håll när sådant händer inför andra människors ögon och ryttaren inte ens tycker att hens handlingar är fel?

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden