Avelsnyheter
7 mars 2018 14:46
Ridsportplus

Balou du Rouet – en självsäker gentleman

HingstporträttHan har legat på avelsrankningens topp-10 i tre år, men aldrig tävlat internationellt. Lär känna Balou du Rouet, som ger både hoppanlag och prickiga vita tecken till avkommorna.

Balou du Rouet – en självsäker gentleman
Balou Du Rouet. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är få hingstar i dag som överlever som avelshingstar efter de första populära ungdomsåren, om de inte tävlar framgångsrikt och får en andra våg av intresserade stoägare. Balou du Rouet har simmat mot den strömmen under hela sin 15-åriga avelskarriär. I dag är han etablerad på all världens varianter av rankningslistor. Vad sägs om nia hos WBFSH och Horsetelex Results prispengslista för 2015-17 för avkommorna samt en tiondeplats i deras kvalitetsindex?

När det som ska bli fölet Balou du Rouet planeras 1998 har hans tilltänkta far redan börjat sin makalösa karriär genom att vinna ett antal stora klasser och sin första världscupfinal som 9-åring. Baloubet du Rouet tävlar mycket under de här åren och betäcker inte i någon större utsträckning. Avkommorna är inte många.

Modern redan på sin tid

1999 föds så Balou du Rouet på Gestüt Lewitz i Neustadt-Glewe. Han var mycket modern redan på sin tid, sportig i modellen och med en ung stamtavla. Balou är sin moder Georgias första föl, hon betäcktes som 3-åring med den då 9-årige Baloubet. Balous mormor Georgette II (e Domino) betäcktes som 10-åring med den 4-årige Continue, en hingst med 50 procent förädlande blod, med Georgia som resultat.

Continue kom ur den numera legendariske Contenders tredje årgång och hade mycket blod med sig på mödernet genom sin morfarsfar Tin Rod xx. Han gjorde ett fint 100-dagars stationsprov 1993 där han var reservsegrare, men tävlade sedan mycket sporadiskt. I Tyskland finns runt 400 tävlande avkommor och sex godkända söner. Till det yttre har Balou du Rouet ärvt mycket från morfar Continue. De är på pricken lika utom just det – prickarna.

Balou Du Rouet I Stallet Hos SchockemöhlesFoto: Natalie Lindholm
Balou du Rouet i stallet hos Schockemöhles. Foto: Natalie Lindholm

Balou kom att få tre helsyskon, där Balissimo godkändes och liksom Billy Balou tävlade internationellt. Georgia blev ett värdefullt avelssto för Gestüt Lewitz genom Balous tidiga framgång som premierad och senare med fantastiskt fint resultat i flerdagarsprovet. Under 2000-talet fick Georgia mängder med föl via embryotransfer, hela fem födda 2005 varav två är helsyskon till Balou, och sedan två 2006 och 2007.

Balous halvbror Cornet’s Balou föds 2006 och är den enda Georgia-avkomman efter Cornet Obolensky. Han vinner senare Bundesschampionat som unghäst och tävlar i dag i USA.

En annan gren av moderlinjen har gett hingstarna Sandrissimo, halvbror till Georgia, respektive gångartshingsten Daddy Cool, sonson till Sandrissimos helsyster.

Skönhet och talang

Helena Torstensson, som i dag är ansvarig för PS Flyinge & Partners svenska verksamhet, arbetade under många år hos Schockemöhle i Tyskland. Hon har följt Balou  och hans halvsyskon från Lewitz.
– Georgias avkommor ärver mer från sina fäder och sin morfar, utseende präglas mer av dem än av henne, säger hon.

Till det yttre är Balou långt ifrån en kopia av sin far – han ses snarare som bildskön och vacker och med en harmonisk sida. Efter flerdagarsprov och kval till Bundesschampionat två år i rad tvivlade ingen på att Balou kombinerar skönhet och talang.

Fakta

Balou du Rouet

Född 1999 på stuteri Lewitz, Tyskland.
Brun, 171 cm
e Baloubet du Rouet (e Galoubet A-Starter)
u Georgia
e Continue
u Georgette II
e Domino.

Premierad och erkänd i de tyska förbunden Oldenburg, Hannover, Mecklenburg, Sachsen, Holstein samt i DWB, BWP, SWB och Zangersheide. SWB registrerade 217 Balou-avkommor 2017.

Expandera

Helena Torstensson tävlade hingsten under tre säsonger och hyser en speciell känsla för den mäktige herren med de spännande prickarna i bläsen och de fina sprången.
– När Balou hoppade var det som att titta i en instruktionsbok, han välver sig med skuldra och manke som högsta punkt. Varenda språng gav en fantastisk känsla, inte bara i träning utan även på tävling. Det var en ren ynnest att få rida en sådan hingst, säger hon.

Balou är väldigt mycket hingst, med nacke, resning och närvaro. Var det inte svårt att tävla med en sådan hingsthingst?
– Nej, faktiskt inte alls. Balou är väldigt snäll men älskar att berätta att ”Nu är jag här” vart han än kommer, även i dag. När han klev av från lastbilen gnäggade han, och vid framhoppningen var det dags igen och dessutom att sprätta lite med frambenen för att deklarera: Jag är här och jag är snyggast!

Balou du Rouet

år för år

1998
Georgia (Old f -95 e Continue-Domino) betäcks med den framgånsgrike SF-hingsten Baloubet du Rouet, då 9-år gammal och på väg mot sin första seger i världscupfinalen med Rodrigo Pessoa.

1999
Balou föds som första avkomma till Georgia på Gestüt Lewitz, Paul Schockemöhles stora avelsanläggning. Han kommer senare att få tre helsyskon, varav en blir den godkänd hingsten Balissimo.

2001
Premieras i november i Oldenburgförbundet. Året efter föds någon enstaka avkomma.

2002
I början på året gör Balou sitt 70-dagarsprov i Vechta. Betygen är lysande med 9,20 poäng i hoppningen respektive 8,3 i dressyr. Samma år tas han upp i Oldenburgs hopphästförbund.

2003
De första avkommorna föds och Balou är mycket populär i kraft av sitt fina prov, ridbarhet, atletiska byggnad och vackra utseende. Fadern Baloubet är redan en legendar med tre raka världscupfinaler och mästerskap därtill.

2004
Kvalificerar sig till Bundeschampionat, riden av Gerandus Krijnen och svenska Anita Sande. Under hösten accepteras Balou i Hannoveranerförbundet. Helbrodern Balissimo accepteras av SF, senare tävlas han av Patrick Guimbal.

2005
Kvalar till Bundeschampionat, där han tar sig till final riden av Sebastian Holtgäve-Osthues. Balloon och Balou del Sol ur Baous första årgång utses till premiehingstar.

2006
Populariteten i aveln växer, många föl säljs för höga priser på auktion.

2007-09
Helena Torstensson tävlar Balou nationellt i Tyskland med framgång. Två söner utses till premiehingstar: Balou Star och Burberry 9.

2010
En ligamentsskada sätter stopp för tävlandet. Avkommorna har börjat göra rejäla avtryck i sporten.

2011
Skadan och en stadig popularitet i aveln gör att tävlingskarriären läggs på hyllan. Balou visar upp sig på hingstvisningar och rids, men sporten får stå tillbaka för hälsans skull.

2012
Balou gör entré på WBFSH:s topp-100-lista över fadershingstar med en 77:e plats.

2013
Klättrar till plats 38 med fyra bekanta namn som poängtagare: Balloon, Horse gym’s Balzaci, Balou’s Erbe och Baltimore 1178, av totalt 33 internationellt tävlande avkommor. Två nya premiehingstar utses: Balou och Tailormade Billy.

2014
Klättrar till plats 24, stallkamraten Chacco-Blue är nu på plats 35. Nya toppavkommor är Bacardi, First Class van Eeckelghem, Grand Balou och Babalou. Balou deltar i hingstvisning på Flyinge, där han hoppas av Helena Torstensson.

2015
Topp-10 är ett faktum när Balou ligger åtta i kraft av framgångar för Babalou, slitvargen Horse gym’s Balzaci och Brooklyn, tre av 68 internationellt tävlande hästar. Bianca (SWB) finns på plats 4037. Balou Peggio blir premiehingst i Oldenburg.

2016
Klättrar till sjunde plats före sin far Baloubet, med hjälp av First Class van Eeckelghem, Bowie Z, Babalou och en Bianca som nu är rankad på 228:e plats på FEI:s listor. Ball de Cassini blir premiehingst i Oldenburg.

2017
Rankningen faller lite tillbaka till nionde plats och Balous mest framgångsrika avkomma det här året är Bianca på plats 28 respektive Balou Rubin R. Branco el Rei blir premiehingst i Oldenburg.

2018
Balou visas vid hand på hingstvisningen i Vechta och är still going strong med prickar, hingstnacke och ett härligt showhumör.

Expandera

Säljbara föl

Uppfödarna fick tidigt upp ögonen för att använda Baloubet-sonen. Fölen ärver mycket utseende från sin far, ofta typade ordentligt.
– De fick vackra föl, det gjorde även hoppfölen säljbara tidigt, och sedan kom framgången i takt med att avkommorna visade upp sig.

Hur många ston Balou betäckt är en affärshemlighet, men det handlar om en bra bit över 2 000, kanske dubbelt så många, genom åren.
– Balou var en av de första hästarna som föddes upp på Gestüt Lewitz, han har bidragit till framgångarna så klart. Han avlönar helt klart en hel del av de anställda på anläggningarna, visst är det så, säger Helena Torstensson.

Balou Du Rouet, Helena Torstensson
Helena Tortsensson och Balou tävlade tillsammans. Foto: Kim C Lundin

Hur långt hade han kunnat gå i tävling?
– Han gick tvåstjärnig svår klass som mest och hade en ligamentsskada som han fick dras med, det gav en tidigare pension än normalt. Om Balou hade fått vara frisk är det ingen som vet hur långt han hade kunnat gå. Balou har alltid haft mycket att göra i avelsboxen och det påverkar också.

Hur är han i hantering och ridning?
– Nästan lite försynt mot sin ryttare, gör inget väsen av sig, känslig, mycket nerv men ändå väldigt lugn. Han gör aldrig konstiga grejer eller dumheter.
– Ibland tittar han i taket i sin box, det är den enda konstighet han har för sig.

Många Balou-ättlingar har en bra exteriör med fin halsansättning, goda rörelser för att vara en utpräglad hoppstam rakt igenom.

I kraft av många avkommor är hans förärvning på svenska ston väl dokumenterad i de beskrivande indexen på blup.se.

Temperamentsmässigt är det en annan sak som präglar dem.
– Unghästarna är känsliga men lätta att arbeta med, de är människovänliga och vill vara till lags. Jag har ridit många Balou-avkommor, en del är känsliga och andra är mer normala, det draget kommer från farfar.

Ingen kronprins står redo ännu

Med över 70 godkända söner i olika förbund är det ingen brist på kandidater till att om några år axla manteln och föra Balous arv vidare. Men det har varit  svårt för sönerna att hävda sig då fadern har varit både tillgänglig, är otroligt fräsch  och har god fertilitet.

– Vi hoppas han ska kunna betäcka en hel del år till, han har bra spermakvalitet och mår väl. Det finns ett också rejält fryslager med sperma. Vi lärde oss den hårda vägen när Chacco-Blue plötsligt dog utan förvarning, säger Helena Torstensson.

I Sverige har två söner från de tidiga årgångarna verkat: Balougraph och den fortfarande tillgänglige Baltimore 1178. Till årets bruksprov kommer Baloé HP, godkänd som 3-åring, nu tillbaka i 4-årsklassen med chans till godkännande och bruksprovsseger.

Vilka ston passar till Balou?
– Han har mycket energi men det är inget problem att lägga på honom på ston med en del blod, för han har ett lugn och en cool inställning i alla fall.

– På Lewitz är vi lite partiska så klart, men vi har haft bra resultat med kombinationen av Balou och Chacco-Blue respektive Balou och Diarado. I Sverige är jag ganska säker på att Bianca-mixen, det vill säga Balou till Cardento-ston, kommer att göra sig riktigt bra, säger Helena Torstensson och syftar på Steve Guerdats SWB-sto Bianca.

Ridsport, Ullevi Dag 2
Helena Torstensson tror mycket på ”Bianca-mixen”. Här hoppar stoet med Steve Guerdat. Foto: Roland Thunholm

Själva satsar PS Schockemöhle på en Balou-son som enligt dem förenar allt gott från stuteri Lewitz. Baloutaire PS har Chacco-Blue som morfar, Voltaire som mormorsfar och Quidam de Revel i fjärde led i ett helfranskt möderne. En vacker svart hingst, född 2011, med stort hopp. Han bröt käken som 4-åring och är därför lite efter i utvecklingen. Under hingstvisningen i Vechta i år drog han ner applåder genom att likt alla sina anfäder hoppa smärre hus.

Det dröjer troligtvis minst fem år innan Balou får genomslag som farfar. Många av hans godkända söner har tävlat mycket och betäckt relativt lite, de äldsta avkommorna till hingstarna födda 2003 är i år tio år.

Av de söner som börjar få avkommor i internationell tävling märks Balous Bellini (f 2006), Balougraph (f 2004) som hävdar sig med sex tävlande avkommor liksom Bon Balou (f 2006, död 2015) och Balou Star (f  2005).

Avkommor:

Godkända söner

Över 70 Balou-söner finns i olika europeiska förbund. Här är ett urval:

Balloon
(Old f -03 u Eyleen e Landcapitol ). Int tävling 1,60, Premiehingst.

Bisquet Balou van de Mispelaere
(Rhein f -05 u Philippa 15 e Polydor). Int tävling 1, 60, Elite.

Carnaval du Rouet
(AAFE f -03 u Cannett Z e Canvado Z ). Int tävling 1,60.

Balou’s Erbe
(Oldbg f -03 u Saruschka e Sandro). Int tävling 1,60.

Horse Gym’s Balzaci
(West f -03 u Luisa e Ex Libris). Int tävling 1,60.

Baldeur
(West f -04 u Walesca e Grandeur). Int tävling 1,60.

Baltimore 1178
 (Old f -04 u Griselda II e Landor S ). Int tävling 1,60, godkänd i SWB.

Bobby Brown 40
(Old f -06 u Peggy-Anne e Continue). Int tävling 1,60.

Balou de Coeur Joye
(Old f -06 u Sanara e Argentinus). Int tävling 1,60.

Balou Star
(Old f -05 u Quenada Z e Quick Star). Int tävling 1,55, premiehingst.

Balougraph
(West f -04 u Pilot’s Rendezvous e Pilot). Int tävling 1,55, godkänd i SWB.

Burberry 9
(DSP f -05 u Ibiza e Quando-Quando). Int tävling 1,50, premiehingst.

Baccord
(Old f -09 u Ila II e Acord II). Int tävling 1,50, premiehingst.

Be Bravo
(Old f -05 u Grundsteinslady e Grundsteins Erbe). Int tävling 1,50.

Bijou Be
(Old f -06 u Carioso Z e Canabis Z). Int tävling 1,50.

Balthazar de Hus
(Hann f -05 u Grace e Grosso Z). Int tävling 1,45.

Bonaventura 3
(Hann f -06 u Grandessa e Grannus). Int tävling 1,45.

Balous Bellini
(DSP f -06 u Celina e Lord Incipit). Int tävling 1,45.

PM Balougraf
(DSP f -07 u Contessa Lisa e Contendro I). Int tävling 1,45.

Balou
(Old f -10 u Ca Bonita e Landcapitol). Int tävling 1,40, premiehingst i DWB.

Tailormade Billy
(DWB f -10 u Madonna Lindebjerg e Landor S ). Int tävling 1,40, premiehingst.

Bonaparte Z
(Zang f -06 u Naomie e Lux). Int tävling 1,40.

Il Est Balou
(KWPN f -13 u Quatrella e Quasimodo Z). Den första godkända sonen i KWPN.

Balou’s Crack
(Hann f -07 u Clare e Contender), Int tävling, premiehingst.

Balou del Sol
(Old f -03 u Sandra e Sandro). Premiehingst.

Balou Peggio
(Old f -13 u Annecy e Arpeggio). Premiehingst.

Ball de Cassini
(Old f -14 u Venedig VS e Cassini II). Premiehingst.

Branco el Rei
(Old f -15 u Amarena e Silvio I). Premiehingst.

Baloé HP
(SWB f -14 u Unta e Clearway). Godkänd i SWB, går bruksprov.

Expandera

Artikeln publicerades första gången i Ridsports pappersupplaga, nummer 4 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden