Avelsnyheter
15 februari 2019 19:56

Baltimore bär på WFFS-genen

Dödlig sjukdomHopphästen Baltimore bär på anlaget för den dödliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome. Det visar prover som är tagna.

Baltimore bär på WFFS-genen
Baltimore har tävlats av flera svenska landslagsryttare, bland annat Malin Baryard Johnsson. ArkivFoto: Roland Thunholm

Det är Lövsta Stuteri som berättar om testresultaten på sin webbplats.

Baltimore 1178 (OLDBG f 2004 e Balou du Rouet-Landor S, uppf Birgit Ebken, äg J&J Breeding AB) har tävlats av Malin Baryard Johnsson och Alexander Zetterman tidigare. På senare tid har det varit ungdomsryttaren Janelle Larsson som har tävlat den tidigare hingsten.

Baltimore kastrerades för ett par år sedan men det finns fortfarande tillgång till fryst sperma. Denna blir dock bara tillgänglig för ston som inte bär på anlaget för Warmblood Fragile Foal Syndrome, skriver Lövsta på sin webbplats.

Så här hanterar SWB WFFS

Senaste hingstnyheterna gällande anlagsbärare

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden