Avelsnyheter
1 februari 2019 09:44

Nya tester klara – Casall fri från WFFS

Dödlig sjukdomFlera nya tester av den ärftliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, har redovisats, bland annat för hoppstjärnan Casall. Stuteri Zangersheid och Stuteri Redefin har också offentliggjort sina strategier gällande sjukdomen.

Nya tester klara – Casall fri från WFFS
Rolf-Göran Bengtsson och Casall har representerat Sverige på flera mästerskap innan hingsten gick in i avelsboxen på heltid. Foto: Roland Thunholm

Holsteinerförbundet har publicerat en lista med hingstar som har visat sig inte bära på genen som kan ge WFFS. Rolf-Göran Bengtssons tidigare tävlingskamrat Casall (HOLST hingst f 1999 e Caretino-Lavall II, uppf Wilfried Thomann) är en av dem som finns med på den långa listan.

Förbundet har dock inte publicerat namn på hingstar som eventuellt är bärare av WFFS.

Hela Holsteinerlistan på hingstar som inte bär på WFFS-anlaget

Det tyska, statliga stuteriet Redefin har gått ut med information att de stoägare som vill använda deras WFFS-positiva hingstar får göra det om de kan visa att stoet inte är bärare av genen. Stuteriet drar av kostnaden för testet från hingstavgifterna. Om stoet är bärare av genen får hon inte betäckas med någon av Redefins WFFS-bärare och då dras avgiften för testet av från avgiften för en WFFS-fri hingst. Detta berättar bland annat Eurodressage.

Fem av stuteriets hingstar har visat sig bära på genen: D’Olympic (e Donnerhall), Top Level (e Top Gear) Balou Peggio (e Balou de Rouet), Lamarco (e Landcapitol) and C-Mocca d’Or (e Monte Bellini).

Belgiska stuteriet Zangersheide har offentliggjort att deras hingstar Brunetti Z (e Balou´s Bellinin) och Comilfo Z (e Comme il Faut) är bärare av WFFS-anlaget. Stuteriet gör som Paul Schöckemöhle – betalar 100 000 kronor till stoägaren om ett föl efter någon av stuteriets hingstar dör i WFFS. Zangersheide tar också kostnaden för WFFS-test åt de stoägare som vill använda Brunetti Z och/eller Comilfo Z.

Om stoägaren vill står Zangersheide också för kostnader för WFFS-test.

Ridsports samlade rapportering om WFFS.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden