Avelsnyheter
16 januari 2019 11:51

Zangersheide och BWP testar inte än för WFFS-anlag

WFFSWFFS-testresultat fortsätter att droppa in, men från några håll är det fortsatt tyst. Bland annat Zangersheide väntar med att testa sina hingstar.

Zangersheide och BWP testar inte än för WFFS-anlag
Taloubet Z, som så framgångsrikt tävlades av Christian Ahlmann, är en av hingstarna i Zangersheides utbud. Foto: FEI

Stuteriet och stamboken Zangersheide kommer inte att WFFS-anlagstesta sina hingstar än, skriver Horses.nl.
– Nej, vi kommer inte att testa för tillfället, säger Zangersheides Tom Lemmens till tidningen.
Han berättar vidare att de följer situationen noga och att han personligen anser att situationen är upphaussad – inte minst av industrin ”som vill sälja så många tester som möjligt”.

Hoses.nl berättar vidare att vissa belgiska hingstägare har låtit WFFS-anlagstesta sina hingstar, men att BWP avvaktar. BWP kommer inte att testa sina hingstar just nu, men är beredda att ändra sin policy om det skulle vara nödvändigt.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden