Avelsnyheter
15 oktober 2018 21:08

Celle-hingstar testade positivt för WFFS-anlaget

WFFSDet dröjde länge innan WFFS-svaren kom från det tyska statsstuteriet Celle, men nu är svaren offentliggjorda.

Celle-hingstar testade positivt för WFFS-anlaget
Don Frederico på Sverigebesök med Ole Köhler år 2004. Foto: Krister Lindh

Det tyska statsstuteriet Celles svar gällande eventuella WFFS-anlag hos deras hingstar är publicerade. Celle väljer dock att inte gå ut med namnen eller antal positiva i någon lista på sin sida, utan hänvisar till varje hingsts egen sida där informationen om eventuell bärarstatus finns. Eurodressage och St Georg har kikat närmare på saken och konstaterar att nio dressyrhingstar är bärare av anlaget.
Testade positivt:
Don Frederico (e Donnerhall-Consul)
Londonderry (e Lauries Crusador xx-Warkant)
Don Index (e Don Crusador-Wolkentanz I)
Londontime (e Londonderry-Walt Disney I)
Quaterhall (e Quaterback-Donnerhall)
Don Romanov (e Don Schufro-Romanov)
Don Vino (e Donnerhall-Consul)
Edward (Embassy I-Fabriano)
Sarotti Mocca Sahne (e Soliman-Lauries Crusador xx)

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden