Avelsnyheter
18 augusti 2018 06:12

WFFS: Fler resultat kända och testkrav hos Hannoveranerförbundet

WFFSNär Westfalen genomförde sina fölauktioner i juli hade flera föl kända WFFS-testresultat och i höst kräver Hannoveranerförbundet känd WFFS-status på de hingstar som ska delta i deras hingstselektering. I Sverige har SWB fått in fler resultat.

WFFS: Fler resultat kända och testkrav hos Hannoveranerförbundet
Bruksprovsvinnaren i hoppning 2015 Bengt Nabab är en av de hingstar som under sommaren testat negativt för WFFS-genen. Foto: Lottapictures

Westfalen krävde inte att fölen skulle vara testade eller fria men informerade köparna om de som var testade och med vilket resultat. Flera såldes med åtföljande certifikat på sin WFFS-status.

Det finns så klart ett intresse från inte minst köpare som vill köpa hingstämnen att känna till om fölet är bärare eller ej. Det är inte otänkbart att fler avelsförbund, liksom Hannoveranerförbundet redan beslutat, inför obligatoriskt test för hingstar som ska tas ut för avelsgodkännande. Hannoveranerförbundet utesluter enligt sajten horses.nl inte hingstar som är bärare av den defekta genen, men kräver att statusen är känd.

De stora tyska hingsthållarna, som Paul Schockemöhle och Gestüt Sprehe, tiger fortfarande om WFFS-statusen på sina hingstar. Detsamma gäller de tyska statsstuterierna, men nu har Neustadt Dosse gått ut som första statsstuteri och meddelat WFFS-statusen på sina hingstar.

Tre hingstar, Conturio e Con Sherry, Chapeau Ciaco e Clintas och Limasol e Limes är bärare av genen. Stuteriets övriga hingstar, däribland populära Quaterback, är WFFS-fria.

Ludger Beerbaums Cristallo I e Cornet Obolensky har testat positivt (Cristallo II som ingår i Lövstas hingstprogram har däremot testat negativt) liksom Dressur Leistungszentrum Lodbergens For Final e For Romance.

Fler provsvar

SWB har fått in fler provsvar som Ridsport inte rapporterat om tidigare, inget av resultaten har varit positivt för WFFS. Följande hingstar har intyg på att de inte är bärare av WFFS-genen:
Bengt Nabab

Cabachon

Camaro M

Casanova Hästak

Dirco Hästak
L’Acteur

Last Liberty

Sibelius

Spender S

Utrillo Hästak

Vinnio II W Z

Hingstar med ett-sto-licens

Action Man Ask Z
Cornettino Ask
Cum Laude

Humberto Ask
Kanango Ask

Kannando Hästak DWB

Quarz

Valeur D’Elle

Verdi

Zauberdeyk

Zoltan

För tillfället är Americano GJ och Mr Vain GJ de enda Sverigestationerade hingstar, som i sociala medier uppgivits vara WFFS-fria, som SWB fortfarande inte har fått in intyg på.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden