Avelsnyheter
31 maj 2018 15:08

Fler WFFS-provsvar hos Blädde Gård – ett positivt

WFFSBlädde Gård har fått fler hingstars provsvar. Sex av dem var negativa, medan Bellheim är bärare av anlaget.

Fler WFFS-provsvar hos Blädde Gård – ett positivt
Bellheim hoppas av Olof Smith på hingstvisning 2016 i Stävie. Foto: Kim C Lundin

Blädde Gård, som nyligen fick veta att Harvy bär på WFFS-anlaget, fick i går svar gällande några andra hingstar och har berättat om detta på sin Facebook. Provsvaret för Bellheim (f 1999, e Baloubet du Rouet-Libero H, äg Blädde Gård) var positivt.

– Klart att det påverkar verksamheten att två hingstar är bärare. Vi får se närmare i framtiden vad det betyder, säger Blädde Gårds Tobias Larsson.
– Vi gör som med Harvy – om stoägare vill använda honom och vill testa sina ston drar vi av det på språngavgiften.

Bättre nyheter

I samma skörd av provsvar kom flera bättre nyheter. Hooch DK, Cornus Z, Colmander, Gamelus R samt  Zafferano och Touchdown (de två sistnämnda är tidigare rapporterade om här) testade negativt.
– Det är vi absolut jätteglada för och det är förstås en lättnad att de inte bär på genen, säger Tobias.

180220_gamelus_tobias_krister_peder_kcl_img_4499
Ägarna Tobias Larsson och Krister Svedberg med hingsten Gamelus R, testad negativt, samt Peder Fredricson efter seger på Elmia. Foto: Kim C Lundin

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden