Avelsnyheter
17 maj 2018 11:40

Provsvaren har kommit – Harvy är anlagsbärare av WFFS

Warmblood Fragile Foal Syndrome(upplåst) Bruksprovsvinnaren Harvy är anlagsbärare för den dödliga Warmblood Fragile Foal Syndrome - WFFS. Beskedet kom till ägarna på Blädde Gård under torsdagen.

Provsvaren har kommit – Harvy är anlagsbärare av WFFS
Krister Svedberg och Tobias Larsson från Blädde gård tillsammans med Harvy när han blev bruksprovsvinnare. Foto: Laila Berglund

Ett föl som föddes i år efter Harvy 1327 (f-12 e Bernini-Colino, uppf Peter van Elk) visade vissa likheter med WFFS-drabbade föl. Ägarna Blädde Gård som äger hingsten valde att ta det säkra före det osäkra och testa hingsten om han var anlagsbärare för WFFS – eller Warmblood Fragile Foal Syndrome som är den korrekta benämningen.

WFFS innebär att huden lossnar från kroppen hos drabbade föl och fölen måste avlivas inom de närmaste dygnen efter födseln. Det krävs att både sto och hingst ska vara anlagsbärare för att fölet ska drabbas.

När Ridsport ringer upp Blädde Gård för att höra om provsvaren har det ett dystert besked som levereras.
– Provsvaren kom nu på morgonen och Harvy var tyvärr positiv för WFFS, säger Tobias Larsson.

Vad som händer nu kan Tobias inte riktigt svara på.
– Vi har inte hunnit diskutera det här eftersom vi tidigare inte haft någon misstanke om det. Vi vet inte heller vad det innebär. Vi har inte tillräckligt med kött på benen och har inte heller hunnit kontakta SWB med hur det ligger till.

I dagsläget finns inte WFFS på någon defektlista och Harvy tas alltså inte automatiskt ur aveln. Men Tobias tror inte att Harvy kommer att få några ston att tala om efter det här.
– Det är för nytt och man vet för lite om WFFS, stoägarna kommer inte att våga använda honom.

Uppmanar stoägare

Om det finns stoägare som vill använda sig av Harvy rekommenderar Blädde Gård att stona testas så att de inte är anlagsbärare.
– Vi kommer att göra avdrag på språngavgiften på summan som motsvarar provtagningen om det är någon stoägare som vill använda sig av honom, säger Tobias.

Nu kommer Blädde Gård att testa sina egna hingstar för att se om de är anlagsbärare.
– Det är lika bra att testa alla, och vi uppmanar alla hingstägare att göra samma sak. Och egentligen även stoägarna, säger Tobias.
– Det känns angeläget att man kan komma tillrätta med det här problemet, var det kommer ifrån och om man kan se något samband. Finns det någon gemensam nämnare, undrar Tobias.

Harvy och stoet som födde det aktuella fölet är inte besläktade, och Tobias har jämfört härstamningarna även merd hingsten Everdale, som är testad positivt för WFFS-anlaget.
– Vi hittar inget samband i härstamningarna.

Avkommorna testas

Hos Blädde Gård finns åtta avkommor efter Harvy, tre årsföl och fem födda ur hingstens första årgång. Även dessa individer kommer Blädde Gård att testa, mycket för att försöka hitta en gemensam nämnare på eventuella anlagsbärare.

På frågan om man bör avla på individer som bär på anlaget för WFFS svarar Tobias att om målet är att producera en sporthäst som bara ska ridas så har det inte så stor betydelse.
– Men om man har för avsikt att producera avelsdjur så ska man försöka stoppa det här, säger Tobias.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden