Avelsnyheter
8 maj 2018 15:00

Ytterligare hingstar bärare av anlag för ärftlig sjukdom

WFFSKWPN-hingsten Everdale testade nyligen positivt som bärare av anlag för den ärftliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome och nu står det klart att två av hans söner också är bärare.

Ytterligare hingstar bärare av anlag för ärftlig sjukdom
Everdale-sonen Inclusive, född 2013, är också bärare av WFFS-anlaget. Arkivbild: Kim C Lundin

Sedan resultatet kom som visade att KWPN-hingsten Everdale är bärare av anlag för Warmblood Fragile Foal Syndrome har ägaren Van Olst Horses testat samtliga hingstar som är tillgängliga hos dem.

Testerna visade att sönerna Inclusive och Inspire också är bärare, vilket Van Olst rapporterar på sin sida. Bland de som testades negativt finns Everdale-sonen Inverness.

Täcker kostnader

För att WFFS, som gör att huden lossar hos drabbade föl och att de måste avlivas kort efter födseln, ska kunna utvecklas krävs det att båda föräldrarna är bärare. Van Olst täcker kostnaderna för stoägare som vill testa ston där någon av de tre hingstarna som bär på anlaget planerar att användas.

Eurodressage har tittat närmare på hur några hingsthållare och avelsförbund i Europa agerar. De rapporterar bland annat att Glock Horse Performance Centre låter testa sina hingstar, bland andra Toto Jr.

När Everdales testresultat blev känt skickade SWB ut ett pressmeddelande där de rekommenderar oroliga stoägare att testa sina ston. SWB meddelade vidare att de i samarbete med SLU snart ska inleda en studie om frekvensen anlagsbärare för WFFS bland SWB-hästarna.

I sin helhet:

Pressmeddelande från SWB:

”Nyligen blev det känt att KWPN-hingsten Everdale testats positiv som bärare av anlag för den ärftliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS), enligt Horses.nl.

WFFS är defekt som gör att huden lossar från kroppen hos drabbade föl och fölen måste avlivas inom de närmaste dygnen efter födseln. WFFS är ett recessivt anlag vilket innebär att en individ kan vara bärare av ett anlag utan att det syns på individen själv. Det finns tillgängliga gentester för att avgöra om en individ är bärare av anlaget.

Det är viktigt att veta att enbart om två anlagsbärare paras finns det risk för att avkomman drabbas.  Då är risken 25 % att avkomman får anlaget i dubbel uppsättning och drabbas av sjukdomen. Dessutom verkar det som om en del av drabbade foster aborteras, vilket gör att frekvensen drabbade födda levande föl sannolikt är lägre än 25%, även i de fall då man parar anlagsbärare.

SWB:s rekommendation till oroliga stoägare är att man låter testa sitt sto för WFFS. Ett genetiskt test för att kontrollera om en häst är anlagsbärare eller ej kan exempelvis beställas från Laboklin (Tyskland) och Animal Genetics (USA).

Är stoet anlagsbärare bör man inte betäcka det med en hingst som också är anlagsbärare. Är stoet inte bärare finns ingen risk för att en eventuell avkomma kommer att få WFFS. Vill man ändå vara säker på att inte få in WFFS i sin avel bör man enbart använda hingstar och ston som är dokumenterat testade och inte anlagsbärare för WFFS. Det är i dagsläget inte ett krav från SWB att godkända hingstar ska vara testade för WFFS. Om du är orolig för att en hingst som du tänker använda är bärare rekommenderar SWB att du hör efter med hingsthållaren till den hingst du vill använda om hingsten är testad för WFFS.

Motsvarande defekt finns hos människa och kallas då Elher-Danlos syndrom. Hos häst känner man sen tidigare till en annan variant av sjukdomen, HERDA. Den har liknande symtom, men det är olika mutationer som ligger bakom HERDA och WFFS. HERDA finns framförallt hos Quarterhästar men WFFD finns hos varmblod. WFFD är beskriven hos Westfahler och andra tyska varmblod och har där en anlagsbärarfrekvens på 9-11%. Det betyder ca 1-3 sjuka och drygt 100 anlagsbärande föl per tusen födda per år.

WFFS finns inte med på Jordbruksverkets eller SWB:s defektlista, men HERDA finns med. Däremot står det i Jordbruksverkets föreskrift om avelsarbete (SJVFS 2009:28) att djur inte får användas för reproduktion om det visat sig att djuret med stor sannolikhet nedärver disposition för hög frekvens konstaterade sjukdomsfall, förlossningssvårigheter eller dödlighet hos avkomma i samband med födsel.

Bestämmelsen kompletteras med regler för hur man får para anlagsbärare för den typen av sjukdomar. Bland annat att man är skyldig att se till att den andra parten i en parning inte är bärare av anlaget till en sådan sjukdom om man vet att den ena är det. Detta får man ta reda på genom att göra ett gentest eller genom härstamningsanalys om inget gentest för den aktuella sjukdomen/defekten finns.

SWB inleder så snart som möjligt en studie om frekvensen anlagsbärare för WFFS bland SWB-hästarna. Studien kommer att genomföras i samarbete med SLU.”

Expandera

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden