Avelsnyheter
3 april 2018 10:17

Sänkta krav för dressyrhingstar som genomfört tyska 14-dagarsprov

Ny gränsNu sänker SWB kraven för utländska dressyrhingstar som gjort 14-dagarsprov. Gränsen sänks från 8,5 till 8,0. Skälet är att SWB anser att bedömningen blivit hårdare och innebär därför ingen försämring av kvalitetsnivån på hingstarna.

Sänkta krav för dressyrhingstar som genomfört tyska 14-dagarsprov
"Jag har aldrig suttit på en så bra 4-åring" sa piloten Daniel Bachmann Andersen. Blue Hors Zackerey fick uppfödarmedalj i guld i år av DWB men var ganska blek som 3-åring 2017. Förra året fick han 8,0 på det förlängda danska insyningsprovet som är giltigt som tyskt 14-dagarsprov. Foto: Kim C Lundin

I ett pressmeddelande berättar SWB att gränsen för att dressyrhingstar ska godkännas för SWB-avel genom sitt tyska 14-dagarsprov sänks till 8,0. Inte heller framöver får någon delpoäng i hingstens specialdisciplin vara lägre än 7.

Den nya poänggränsen 8,0 gäller fram till nästa ordinarie revision av SWB:s hingstregelverk, som görs hösten 2018. Inför hösten ska en översyn göras av samtliga poänggränser för de tyska proven och då inkluderas alla resultat från 2016 till maj 2018.

Beslutet omfattar även hingstar testade vid 14-dagarsprov 2016 och 2017, och som under våren gör sina sportprov i Tyskland. Poänggränsen 8 för det tyska sportprovet ligger kvar enligt gällande hingstregelverk. För en hingst som uppnår slutbetyg 8 i dressyr eller 8,5 i hoppning vid sitt 14-dagarsprov ska det räcka med att uppnå betyg 8 i specialdisciplinen vid det tyska sportprovet.

SWB skriver mer om bakgrunden i sitt pressmeddelande:
”SWB har gjort en genomgång och utvärdering av resultaten från de tyska 14-dagarsproven för hingstar 2016 och 2017. När nuvarande poänggränser sattes hade det nya tyska hingstselektionssystemet ännu inte tagits i bruk. Poänggränserna för 14-dagarsproven sattes utifrån SWB:s erfarenheter från de tidigare 30-dagarsproven.

Genomgången visar att resultaten för dressyr ligger lägre än för hoppning och även att den tyska bedömningsnämnden varit mer restriktiva med poängen för dressyrhingstar 2017 än 2016. Detta får till följd att en mycket liten andel av de dressyrhingstar som genomför de tyska 14-dagarsproven klarar gränsen 8,5 p för att kunna erhålla ordinarie licens i SWB baserat på sitt 14-dagarsprov.”

Ny lydelse, kap 4.3, stycket om de tyska 14-dagarsproven:
”8,0 i slutbetyg i dressyr eller 8,5 i slutbetyg i hoppning samt inga delbetyg under 7 i hingstens specialdisciplin krävs för godkännande. Enbart godkänt resultat från 14-dagarsprov för 3-årig hingst som genomfört provet på våren berättigar till ett års godkännande. Om provet genomförs på hösten som 3-åring eller som 4-åring krävs även ett godkänt sportprov för godkännande under 4-årssäsongen. Hingsten når slutgodkännande tidigast som 5-åring.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden