Avelsnyheter
14 januari 2018 21:09
Ridsportplus

Det bästa ur avelsindexen inför betäckningssäsongen 2018

IndexProblem med att välja hingst till ditt sto i år och letar efter något som är beprövat? Här får du hjälp av Ridsports avelsskribent Kim C Lundin att hitta aktuella hingstar med dokumenterat resultat från SWB:s nypublicerade uppdaterade avelsindex.

Det bästa ur avelsindexen inför betäckningssäsongen 2018
Ci Ci Senior Ask är en av hopphingstarna som Kim C Lundin tipsar om. Foto: Ridehesten.com

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är inte helt enkelt att dra största möjliga nytta av den information som SWB:s avelsindex ger. Många hingstar är ur avel sedan länge och flera hamnar högt i kraft av sitt släktskap med ännu äldre matadorer. Det bästa du som uppfödare kan få med dig är att hitta de få relativt unga hingstar som levererat fina avkommor, själva tävlar och har goda släktingar.

Det bästa du som uppfödare kan få med dig är att hitta de få relativt unga hingstar som levererat fina avkommor, själva tävlar och har goda släktingar. Kim C Lundin.

Dessutom, de ska vara i avel och finnas inom rimligt avstånd för transportsperma. Här är nio hingstar att fundera på för dig som söker något beprövat.

HOPPHINGSTAR
Ci Ci Senjor Ask
(Holst f -06 e Cassini I-Contender-Lord, uppf Tobia Klein, äg Stutteri Ask). Totalt över 200 avkommor i SWB och DWB. Index 155 (plats 6), sexa i DWB:s motsvarighet. Tävlar internationellt med Søren Rohde Møller.
Motivering: Den vita hingsten har inte många avkommor i Sverige, men den linjära beskrivningen av avkommorna vittnar om fin förärvning av värdefulla hoppegenskaper som kraftfullt avstamp, fin ryggteknik och säker taxeringsförmåga parat med ett avspänt beteende.

Malin Baryard Johnsson / Corporal P: 2015-12
Corporal VDL har tävlats av Malin Baryard Johnsson och har alltid visat stor kapacitet som också nedärvs enligt den linjära beskrivningen. Foto: Roland Thunholm

Corporal VDL (Westf f -06 e Cardento-Grosso Z-Goldfasan, uppf Josef Halpern, äg VDL Stud). Godkänd i SF, Hann, Old, SWB, totalt över 250 avkommor. Index 147 (plats 19). Tävlade internationellt fram till juli 2017 med Jur Vrieling.
Motivering: Det växer inte fina Cardento-söner på träd och här är en av de bättre. Corporal har alltid visat stor kapacitet och det går vidare i förärvningen enligt den linjära beskrivningen. Värt att notera är även den exteriöra förärvningen. Trots sin egen storhet, Corporal är rejäl i allt, plussar han inte på mankhöjden nämnvärt.

20180106_contant1_rt
Contant Q hamnar högt upp på listan tack vara många testade avkommor. Han tävlas nationellt av Arnold Assarsson. Roland Thunholm

Contant Q (KWPN f -05 e Contendro II-Indoctro-Voltaire, uppf B van Spijkeren, äg Nils-Gunnar Hansson). Totalt 211 avkommor i SWB. Godkänd i Old. Index 139 (plats 45). Tävlar nationellt med Arnold Assarsson.
Motivering: Contant Q har ingen stor draghjälp av sitt släktträd, men faderns helbror Contendro I ligger högt på listan. I stället är det många testade avkommor som ger indexet. Mödernet är starkt med många tävlande hästar i KWPN:s databas. Den linjära beskrivningen visar på förärvning av bra bakbensteknik och scope.

Daquar CC (Holst f -09 e Diarado-Quinar-Lovari, uppf Klaus-Peter Wiepert, äg CC holsteiner Breeding). Totalt 69 avkommor i SWB. Index 138 (plats 49). Tävlar nationellt med Fredrik Spetz, gick unghäst-VM som 6- och 7-åring.
Motivering: Daquar CC är ung men slår sig ändå in i indexet. Han har en förädlingsgrad på 50 procent, en spännande ung stam på mödernet och gör fina sportresultat. Nu finns god förärvning dokumenterad, med fin frambensteknik, bra ryggverkan och försiktighet. Pass på med exteriören, Diarado-arvet betyder kort kropp och rygg, även det finns i de linjära beskrivningarna.

Bravour 1197
Bravour är en tidig Cornet Obolensky-son och den linjära beskrivningen visar på stark förärvning på många eftertraktade hoppegenskaper. Arnold Assarsson visar skimmelhingsten på bilden. Foto: Yvonne Karlsson

Bravour (KWPN f -06 e Cornet Obolensky-Quattro B-Gershwin, uppf G och L Nijhof, äg Nils-Gunnar Hansson). Totalt 299 avkommor, godkänd i Old. Index 136 (plats 57). Ingen tävlingskarriär de senaste åren p g a sjukdom – var fint med fram till 7-årsklasserna.
Motivering: En tidig Cornet Obolensky-son, tillverkad och inköpt långt innan fadern gått OS och blivit legendarisk, och var länge den enda sonen stationerad i Sverige. Den linjära beskrivningen visar stark förärvning av positiva hoppegenskaper på alla delegenskaper kring hopptekniken, parat med försiktighet och snabb reaktionsförmåga.

Skovens Rafael Och Lotte Skjaerbaek2015 Foto: Ridehesten.com P: 2017-06-ax
Skovens Rafael och Lotte Skjaerbaek. Foto: Ridehesten.com

DRESSYRHINGSTAR
Skovens Rafael
(DWB f -04 e Blue Hors Romanov-Don Schufro-Zorro Z, uppf Jens Lund Pedersen och Kirsten B Hansen, äg Priess Stutteri). Totalt över 450 avkommor i SWB och DWB. Index 173 (plats 3), fyra i DWB:s motsvarighet. Tävlas i internationell Grand Prix av Lotte Skjærbæk.
Motivering: R-blodet med arvet från Rubinstein är inte lätt att fånga i dag, här kommer det parat med Don Schufro, en ridbar kombination som dock inte alltid givit de flashigaste fölen. Rafael förärver verkligt taktmässig skritt med god rörlighet, en elastisk trav med välundersatta bakben och en elastisk galopp i uppförsbacke.

Fürstenball
Fürstenball har över 1 000 avkommor fördelade på flera olika avelsförbund och finns med bland Kim C Lundins hingsttips. Foto: Kim C Lundin

Fürstenball (Old f -06 e Fürst Heinrich-Donnerhall-classiker, uppf Georg Sieverding, äg Lone Bøgh Henriksen). Totalt långt över 1 000 avkommor i de tyska förbunden, DWB, SWB och KWPN. Index 159 (plats 10), sjua i DWB:s motsvarighet. Tävlades upp till lilla rundan-nivå 2013 av Ines Westendarp.
Motivering: Fürstenballs söner gör succé i flera avelsförbund. Hans linjära beskrivning för gångarter är omisskännligt positiv. Den svaga länken är hans veka bakkotor; i den linjära beskrivningen syns en tendens, medan de positiva egenskaperna är långt mycket starkare i sin förärvning. Välj honom till ston som inte har egna svagheter i extremiteterna.

Jeanna Högberg / DalwhinnieFoto: Marcus W Jansson P: 2015-19
Jeanna Högberg och Dalwhinnie var ett ekipage som syntes och märktes innan en skada på hingsten stoppade karriären. Foto: Marcus Jansson

Dalwhinnie (SWB f -04 e De Niro-Rohdiamant-Amiral, uppf Birgitta och Torsten Hansson, uppf och Västra Hoby stuteri AB). Totalt 191 avkommor, godkänd i DWB. Index 156 (plats 14). Tävlad nationellt framgångsrikt upp till svår klass tills ett trauma satte temporärt stopp för karriären.
Motivering: Dalwhinnie har en guldkantad stam som bara blivit mer aktuell med tiden. Han kommer med säkerhet att leverera dressyrhästar med hans egen vackra välvda hals. Han ger en skritt som är taktmässig och rörlig, trav med bra bogfrihet och väl undersatta bakben samt en balanserad och taktmässig galopp.

20180106_luxus_kimlundin
Luxus CML profileras som allroundtalang men lämnar framförallt goda gångarter till sina avkommor. Foto: Kim C Lundin

Luxus CML (SWB f -07 e Florencio I-Bolero-Pajazzo, uppf Charlotte Lilliemark, äg Anna Sundström och Johannes Walter). Totalt 104 avkommor, godkänd i Old. Index 146 (plats 31). Tävlad i dressyr upp till lilla rundan, startad i hoppning och fälttävlan.
Motivering: Luxus har omvittnat gott temperament och profileras som allroundtalang. Förärvningsmässigt ger han gångartshästar, inget annat. Luxus lämnar goda gångarter sett till den linjära beskrivningen som vittnar om taktmässig skritt, bogfri och bakbensaktiv trav samt en balanserad galopp. Det finns två aber: ibland problem med dräktighet och en tydlig förärvning av veka bakkotor.

Rose Mathisen och Zuidenwind 1187 vann lördagens kür i danska Aalborg.
Rose Mathisen och Zuidenwind 1187. Arkivbild: Roland Thunholm


Zuidenwind
(KWPN f -04 e OO Seven-Jazz-Ulft, uppf H. Van Helvoirt, äg Gränsbo Stuteri och VDL Stud). Totalt 512 avkommor. Index 142 (plats 40). Rankad 40:e på FEI:s rankningslista, tog EM-brons 2017 med sin ryttare Rose Mathisen. Segrade i Aalborg i maj 2017 och var 15:e i Grand Special på EM i Göteborg.
Motivering: Zuidenwind har hög fertilitet och avkommorna kommer på bred front i högre klass nu när första årgången blir 8 år. Han lämnar moderna, högställda avkommor med både kropp och rörelser i uppförsbacke enligt det beskrivande linjära indexet. Förärvningen är stark i trav och normal i skritt och galopp. Avkommorna uppvisar ridbarhet och arbetsvilja som ett signum.

Hela listorna med avelsindex finns på SWB:s webbplats.
Hoppning
Dressyr

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden