Avelsnyheter
8 mars 2018 13:26

Här är användningsråd för de nygodkända hingstarna

BruksprovetSWB:s avelsvärderingsnämnd, AVN, har nu sammanställt sina användningsråd för de hingstar som blev nygodkända vid bruksprovet nyligen. Läs dem här.

Här är användningsråd för de nygodkända hingstarna
Bruksprovsvinnaren Demand, här med Minna Telde under årets bruksprov, kan bidra med förmåga till samling. Det har AVN skrivit i sina användningsråd för de nygodkända hingstarna. Foto: Roland Thunholm

Tanken med användningsråden är att de ska vara till hjälp för stoägare i val av hingst.

Här är nämndens användningsråd för hingstar godkända vid bruksprovet 2017:

3-åriga hingstar
Dressyr
Go First
Go First kan användas för dressyravel till långlinjerade ston som inte har för små hovar. Han kan förbättra halsansättning och halsens form. I gångarterna kan han tillföra lätthet samt god bakbensaktivitet och bärighet.

Vivaldon
Vivaldon kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston. Han kan förbättra frampartiets exteriör. I gångarterna kan han bidra med rörelseriktning uppförsbacke samt galoppkvalité, framförallt självbärighet.

Hoppning
Balstakko
Balstakko kan användas för hoppavel till ston som inte är för långa och alltför mycket i framvikt. I hoppningen kan han tillföra kraft i avstampet, elasticitet i språnget, säker taxeringsförmåga, positiv försiktighet på hinder samt hoppvilja.

C-future
Avelsvärderingsnämnden menar att C-Future kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston.  Foto: Kim C Lundin

C-Future
C-Future kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. I hoppningen kan han tillföra kraft i avstampet, god ryggverkan och benteknik bak, taxeringsförmåga, balans och inställning.

CCStuds Kuba Libre (SWB)
CCStuds Kuba Libre kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. I hoppningen kan han tillföra god teknik, snabb reaktionsförmåga, balans och inställning.

4-åriga hingstar
Dressyr
Demand (SWB)
Demand (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för förbättring av sporthästtyp. I gångarterna kan han bidra med rörelseriktning uppförsbacke samt förmåga till samling, förbättra trav och galoppkvalitet, framförallt avseende bakbensaktivitet, bärighet och elasticitet.

Dortheasmindes Rockey
Dortheasmindes Rockey kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston, gärna ston med god bakbensaktivitet och förmåga till samling. I gångarterna kan han bidra med bogfrihet, elasticitet och steglängd.

Hoppning
Baloué Hp (SWB)
Baloué Hp (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med nöjaktigt korrekt benställning. Han kan förbättra typ, galopp, ridbarhet och bidra med storlek. I hoppningen kan han tillföra bra avstamp, snabba reflexer och försiktighet.

Calido’s Sohn
Calido’s Sohn kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför långa ston med nöjaktigt korrekt frambensställ. I hoppningen kan han kan bidra med ett atletiskt scope, god benteknik, snabb reaktionsförmåga och försiktighet. Han kan också tillföra god ridbarhet och en positiv inställning.

Point Break (SWB)
Point Break (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför korta ston med nöjaktigt korrekt benställning. I hoppningen kan han kan bidra med ett starkt kvickt avstamp, atletiskt scope, god benteknik och ryggverkan, mycket snabb reaktionsförmåga och spänst.

5-åriga hingstar
Dressyr
Americano GJ (SWB)
Americano GJ (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston. Han kan bidra med naturlig resning och storlek. Prestationsmässigt kan han bidra med bogfrihet, självbärighet och elasticitet i samtliga gångarter samt positiv känslighet, reaktivitet och god ridbarhet.

180304 Bergsjöholms Valbonne Emelie Brolin Roland Thunholm A74q0173
Bergsjöholms Valbonne och Emelie Brolin vid årets bruksprov. Han bör inte användas till allt för korta ston, menar AVN. Foto: Roland Thunholm

Bergsjöholms Valbonne (SWB)
Bergsjöholms Valbonne (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av inte alltför korta ston med nöjaktigt korrekt frambensställ. Han kan bidra med storlek och typ. Prestationsmässigt kan han bidra med bärighet, framförallt i galopp och ”power”.

Shiseido GJ (SWB)
Shiseido GJ (SWB) kan användas för dressyravel till ston med modern typ, bra självbärighet och god förmåga till samling. Prestationsmässigt kan han förbättra skrittkvalité och bidra med avspändhet, mycket bra ridbarhet och inställning, rörlighet och bogfrihet.

Hoppning
Copycat
Copycat kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med nöjaktigt korrekt frambensställ och god bakbensteknik vid hoppning. I hoppningen kan han bidra med god frambensteknik, snabb reaktionsförmåga och god inställning.

Kannatol
Kannatol kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston och bidra med goda proportioner och linjer. Prestationsmässigt kan han bidra med bärighet och elasticitet i galoppen, mycket scope, försiktighet och reaktionsförmåga.

Knockout RMH (SWB)
Knockout RMH (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston, gärna ston med en stark överlinje. Prestationsmässigt kan han bidra med mycket bra ridbarhet, funktionell reglerbar galopp, atletiskt scope med såväl god benteknik som god ryggverkan, samt snabb reaktionsförmåga och god hinderuppfattning.

Direktkvalificerade hingstar
Hoppning
Cascari
Cascari kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston av god sporthästtyp.

Crown Z
Crown Z kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra sporthästtyp, ridbarhet och hoppteknik.

Fidelio Ask
Fidelio Ask kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. Han kan bidra med storlek, galoppkvalité och positiv ridbarhet.

For Ever Jump
For Ever Jump kan användas för hoppavel till ston av god sporthästtyp som inte är för mycket i framvikt och har ett korrekt bakbensställ. Han kan bidra med bra hoppteknik.

Jack
Jack kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför tunga ston. Han kan bidra med god ridbarhet och bra hoppteknik.

Kannando Hästak
Kannando Hästak kan användas för hoppavel till de flesta typer av nöjaktigt korrekta ston. Han kan förbättra typ, frambensteknik, scope och ridbarhet.

Dressyr
Singular LS La Silla har tävlats av tyska stjärnan Marcus Ehning och är nu godkänd i SWB.  Foto: Roland Thunholm

Singular LS La Silla
Singular LS La Silla kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. Han kan förbättra scope, elasticitet, försiktighet och hinderklokhet.

Utrillo Hästak
Utrillo Hästak kan användas för hoppavel till ston av god sporthästtyp med ett avspänt sinnelag. Han kan bidra med ridbarhet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden