Avelsnyheter
11 maj 2018 17:11

Blädde Gård: ”Tar det säkra före det osäkra”

InformerarI dag meddelade Blädde Gård att det har fötts ett föl efter Harvy 1327 som hade vissa likheter med WFFS-drabbade föl. Prover är tagna och Blädde har valt att informera om läget. ”Vi tar det säkra före det osäkra”, säger Krister Svedberg och konstaterar att WFFS är något sällsynt.

Blädde Gård: ”Tar det säkra före det osäkra”
Harvy och Stephanie Holmén som är ny ryttare på hingsten. Foto: Kim C Lundin

I en uppdatering på sociala medier berättar Blädde Gård att de ”vill informera alla stoägare om att det har fötts ett föl efter Harvy 1327 med likheter av WFFS” och skriver vidare att de återkommer med provsvar snarast.

Harvy har tidigare haft två årskullar utan några liknande händelser. Det har nu tagits prov på både fölet, som föddes för tidigt och inte lever, samt på bruksprovsvinnaren Harvy för att se om han är bärare av anlag.
– Vi tar det säkra före det osäkra. WFFS är väldigt sällsynt och vi hoppas givetvis att svaren visar att det inte är det, säger Blädde Gårds Krister Svedberg.

Svar inväntas

Bland de kommentarer som har kommit hittills på inlägget står det klart att det uppskattas att Blädde informerar om läget, vilket de har valt att göra bland annat för att undvika spekulationer.
– Proverna har skickats och vi hoppas få svaren nästa vecka, och kommer då att berätta om dem.

För att det ska vara någon risk att ovanliga Warmblood Fragile Foal Syndrome ska utvecklas krävs det att både sto och hingst är anlagsbärare, och då uppges risken vara runt 25 procent. WFFS är en ärftlig sjukdom som gör att huden lossar från kroppen hos drabbade föl och fölen måste avlivas inom de närmaste dygnen efter födseln. Det har uppmärksammats mer på sistone då KWPN-hingsten Everdale och två av hans söner visat sig vara anlagsbärare.  

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden