Avelsnyheter
31 maj 2018 08:46

Glädjande WFFS-svar för Lövsta och Verbena

WFFSAllt fler svar börjar komma gällande WFFS. Bland annat har Lövsta Stuteri och Verbena fått klartecken för ett antal hingstar.

Glädjande WFFS-svar för Lövsta och Verbena
Van Vivaldi är en av hingstarna vars glädjande provresultat har kommit. Arkivbild: Roland Thunholm

Testerna som ska visa om hingstar är bärare eller inte av anlag för WFFS pågår för fullt. För Lövstas del har provsvar gällande fem hingstar kommit hittills och det var goda nyheter som kunde rapporteras i går. Van Vivaldi 1286, Sankt Erik II 1265, Benetton Dream 1301, Cayenne De Clarence 1352 och Point Break 1374 är inte bärare.

Verbenas hingstar Zafferano 1325 och Touchdown 1338 är också fria, enligt information på deras Facebook.

Tidigare i veckan meddelade danska Katrinelund att samtliga hingstar hos dem testats negativt (lista här).

SWB har tidigare meddelat att ”under 2018 kommer information om hingsten har testats och om dess bärar-/icke bärar-status att läggas upp löpande” under Hingstlicenser.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden