Avelsnyheter
15 juni 2018 16:23

Schockemöhles hingstar inte WFFS-testade

WFFSMånga hingsthållare har rapporterat provsvar för sina testade hingstar, men från ett håll har det varit tyst: PS Flyinge & Partners. Skälet är att Paul Schockemöhles hingstar inte är testade.

Schockemöhles hingstar inte WFFS-testade
Total Hope, näst mest använda hingst i Sverige i månadsskiftet maj/juni, är inte testad för WFFS-genen och blir det sannolikt inte heller under innevarande säsong. Foto: Laila Berglund

Senaste tiden har provsvar efter provsvar gällande WFFS offentliggjorts, både positiva och negativa. Men det har saknats provsvar från en av Sveriges allra största hingsthållare, PS Flyinge & Partners, med ett 40-tal hingstar i programmet. Det finns en anledning till det.

– De är inte tagna, säger Helena Torstensson, ansvarig för verksamheten i Sverige, men hon betonar att detta kommer att göras inför 2019, vilket krävs för att betäckningslicens ska kunna lösas för SWB.

Hur kommer det sig att ni inte testar redan innan?
– Det får ni fråga vår hingstägare, Paul Schockemöhle, om.

”Vill avvakta”

Några av hingstarna i hingstprogrammet finns på danska Katrinelund och där har samtliga testats negativt, bland andra Crelido, Cantolar och Fredbos Garmin SPH 207. Men de hingstar som tillhör Paul Schockemöhle, varav de flesta är stationerade i Tyskland, har alltså inte testats.

Joseph Klaphake, som arbetar med försäljning hos Paul Schockemöhle i Tyskland, bekräftar att inga av deras hingstar är testade eller ska testas – just nu.
– Vi är väldigt upptagna med annat och dessutom vill vi avvakta och se utvecklingen. Vi ska diskutera igenom saken ordentligt och bland annat prata med de olika förbunden här i Tyskland om hur de ställer sig till krav på testning.

”Ingen anledning till panik”

Joseph Klaphake tror personligen att hingstarna kommer att behöva vara testade inför säsongen 2019, inte bara för att vara godkända för avel i Sverige.

– Vid hingstpremieringarna till exempel kommer kunderna att vilja veta om hingstarna är negativa eller ej innan de köper. Men allt är en fråga om tid och vi ser ingen anledning till panik. Vi har 1 000 födda föl på vårt eget stuteri varje år och har aldrig haft ett enda föl som fötts med WFFS.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden