Avelsnyheter
2 juni 2018 08:44

Flera testresultat på hingstar gällande WFFS klara

Dödlig sjukdomHIngsthållare runt om i världen offentliggör nu efterhand testresultaten när det gäller om deras hingstar är bärare av genen som kan ge avkomman den fruktade sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS. Och det är både negativa och positiva svar.

Flera testresultat på hingstar gällande WFFS klara
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Jeanette Flensburg

Tyska Gestüt WM har offentliggjort testresultaten på sina hingstar, och ingen av dem bär på genen som kan ge WFFS. Det här rapporterar Horses.nl.

Enligt Horses.nl är Gestüt WM det första tyska stuteri som rapporterat testresultat på det här sättet. Hittills ska det inte ha kommit officiella rapporter om att någon hingst i Tyskland bär på WFFS-genen.

Däremot ska det, enligt Horses.nl, vara bekräftad att holsteinerhingsten Dolany (e Donnerhall) bär på genen. Han finns dock inte kvar i Tyskland utan är exporterad till USA.

Ridsports samlade rapportering om WFFS.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden