Avelsnyheter
27 juli 2018 07:32

Första testet felaktigt – hingsten Apache bärare av WFFS

UppdateradFörsta provsvaret från hingsten Apache gällande WFFS var fel. En ny analys av prover tagna på honom visar att han är bärare av genen som kan ge avkomman den dödliga sjukdomen WFFS.

Första testet felaktigt – hingsten Apache bärare av WFFS
Mysteriet med Apache och WFFS är löst. Arkivbild: Kim C Lundin

Det var i mitten av juli som mysteriet med Apache (f 2005 e Apache UB40-Krack C) och WFFS blev offentligt. Tre av hans söner, Jovian, Indian Rock och Arango, bar på anlaget som kan ge den dödliga sjukdomen. Men testet på Apache var negativt, liksom testet på Jovians mamma. Då en av föräldrarna måste vara anlagsbärare för att avkomman ska få anlaget beslutades att testen på båda Jovians föräldrar skulle tas om.

Nu berättar Horses.nl att de nya provsvaren för Apache har kommit och att de visar att dressyrhingsten bär på anlag för WFFS.

Det första testet ska ha varit gjort på ett blodprov till skillnad från de flesta andra där det har handlat om ett tagelprov. Vid denna analys av Apache ska ett misstag ha gjorts på laboratoriet. Vid en ny analys har det alltså visats att hingsten bär på anlaget för WFFS.

Övriga fall där blod har analyserats har också gjorts om och där har det första resultatet varit korrekt.

Ridsports samlade rapportering om WFFS.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden