Avelsnyheter
10 juli 2018 17:08

Mysteriet med hingsten Jovian och WFFS – tester görs om

Dödlig sjukdomNågra dagar efter att det blev offentligt att Helgstrand Dressages hingst Jovian är bärare av genen som kan ge avkomman den dödliga sjukdomen WFFS har det visat sig att båda hans föräldrar inte bär på WFFS-anlaget.

Mysteriet med hingsten Jovian och WFFS – tester görs om
KWPN har reagerat på uppgifterna om att Jovians båda föräldrar inte visat sig bära på WFFS-genen genom att meddela att nya tester ska göras. Arkivbild

Jovian (e Apache-Tango) har marknadsförts hårt av Helgstrand den här avelssäsongen. Att han bär på genen som ger den fruktade sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, har varit känt några veckor.

För att detta ska vara möjligt måste någon av hästens föräldrar vara anlagsbärare, men nu har tester visat att varken Jovians mamma eller pappa bär på anlaget. Det berättar Horses.nl och Eurodressage.

Jovians pappa Apache har nu tre söner som har visat sig bära på WFFS-anlaget. Förutom Jovian är det Indian Rock och Arango. Men Apache själv har enligt tester visat sig att inte vara anlagsbärare. Inte heller Jovians mamma är anlagsbärare enligt de tester som har gjorts.

Detta innebär att antagligen är testerna felaktigt gjorda eller så har Jovian en mutation av den aktuella genen som inte syns på testet.

KWPN har reagerat på uppgifterna och har meddelat att nya tester ska tas på båda Jovians föräldrar. När det gäller Apache användes ett gammalt prov och om detta visade sig ge felaktigt resultat kommer alla tester som har gjorts med gamla prover göras om.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden