Avelsnyheter
21 juni 2018 15:23

Ytterligare två av Helgstrands hingstar bär anlag för WFFS

Dödlig sjukdomI dag meddelar Helgstrand Dressage att även den hingst som de har marknadsfört hårdast i år, och som de ställt till de tyska uppfödarnas förfogan - Jovian - är bärare av WFFS-genen. Tidigare har rapporterats att deras andra stora flaggskepp, Springbank II VH, också är bärare.

Ytterligare två av Helgstrands hingstar bär anlag för WFFS
Nu kan SLU göra tester gällande WFFS. Arkivbild: Likoper/Istock

Helgstrand har två WFFS-bärare till i For Sure och Jovian, men de flesta av deras Tysklandstationerade hingstar som har testats är negativa.

Det är hingstarna For Sure (e Finest-De Niro) och Jovian (e Apache-Tango) som har den muterade genen.

Följande av Helgstrands hingstar bär inte på anlaget: Don Deluxe, Kremlin MD, So Unique och Valverde.

Provresultaten för de hingstar Helgstrand Dressage har i Danmark kom för ett par veckor sedan och visade att två av dem bär på anlag för WFFS. Den ena är den väldigt populära, svenskfödda, Springbank II VH som redan tidigt på säsongen hade fått väldigt många ston. Detsamma gäller nu WFFS-positiva Jovian. Springbank II VH ligger just nu trea på Dansk Varmblods lista över de hingstar som använts mest i år. Jovian ligger på 13:e plats i Danmark, men står på station i Tyskland och de ston han tillförts där syns inte i statistiken.

Det har också rapporterats att de Sverigebaserade hingstarna Aideean 1346 och Klifton 1329 inte bär på anlag för WFFS.

Ridsports samlade rapportering om WFFS.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden