Avelsnyheter
6 juni 2018 14:29

Springbank II VH bär på WFFS

WFFSDressyrstjärnan Springbank II VH är bärare av anlaget som kan ge avkommorna den fruktade sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome. "Det är svårt att smälta," säger den 4-årige hingstens ägare och uppfödare Tobias Hansson. Även andra testresultat har blivit klara.

Springbank II VH bär på WFFS
Severo Jurado Lopez och Springbank II VH i Herning tidigare i år. (Arkivbild) Foto: Kim C Lundin

Hingsten Springbank II VH (SWB f 2014 e Skovens Rafael u De la Reinne VH e De Niro) har flera fina meriter trots sina unga år. Han har vunnit Breeders Trophy i Sverige och även segrat i 35-dagarstestet i danska Herning. Hingsten ägs nu av Helgstrand Dressage, Tina Hennix och Tobias Hansson på Västra Hoby stuteri, den senare har även fött upp hingsten.

Under våren har Springbank II VH varit väldigt populär som avelshingst. Nu har det alltså visat sig att han är bärare av genen som kan ge avkomman Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS.
– Det är svårt att smälta det. Men han fortfarande en lika fin häst som innan detta blev känt, säger Tobias Hansson.

Tobias Hansson har redan beslutat att hingsten ska fortsätta att verka i avel, och han har börjat ta kontakt med de stoägare som har beställt sperma från hingsten.
– Men jag råder att man testar sitt sto för WFFS, säger han.

Det krävs att båda föräldrarna bär på genen som kan ge WFFS för att avkomman ska få sjukdomen som är dödlig.

Springbank ingår i hingstprogrammet hos danska Helgstrands Dressage och testades samtidigt som deras övriga hingstar som är stationerade i Danmark. Även UVM-finalisten Atterupgaards Botticelli (f 2012 e Benetton Dream u Atterupgaards Dicte e Caprimond E. H.) bär på WFFS-anlaget, men han har OCD är inte godkänd för avel i Sverige, övriga testade hos Helgstrand bar inte på genen. Detta står på Helgstrand Dressages webbplats.

Tobias Larsson, Blädde Gård, meddelar Ridsport att tester visar att hingstarna Crusader Ice, Saint Amour, Dream Boy, Governor, Imposantos, Jerveaux och Ibolensky inte bär på anlaget för WFFS.

Lövsta Stuteri skriver på sociala medier att testerna för Cristallo II 1366, For Ever Jump 1382, Crown Z 1380 och Farinjo des MEC 9367 har visat att hingstarna inte bär på WFFS-anlaget.

Läs mer om Springbank II.

Ridsports samlade rapportering om WFFS

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden