Avelsnyheter
15 mars 2018 08:24

Springbank II föddes som en stjärna

SWB-succéSvenskfödda Springbank II VH slog till och blev bästa 4-åriga dressyrhingst i Herning. "Något jag drömt om hela livet", säger Tobias Hansson om den extraordinära hästen som nu spås en lysande framtid.

Springbank II föddes som en stjärna
Tobias Hansson har drömt hela livet om att få en segerhingst - nu har han en i Springbank II. Foto: Kim C Lundin

SWB-hingsten Springbank II VH (f-14 e Skovens Rafael u De la Reinne VH e De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Västra Hoby Stuteri AB, Helgstrand Dressage A/S och Tina Hennix) gjorde stor succé vid Dansk Varmblods hingstekåring i Herning förra veckan. Springbank II blev inte bara slutligt godkänd i DWB – den extremt talangfulla hingsten blev dessutom utsedd till bästa 4-åriga dressyrhingst med många fina lovord.

För Tobias Hansson, Västra Hoby Stuteri AB, känns det som uppfödare och ägare helt överväldigande att Springbank II tog hem denna titel i Herning.
– Det var en helt underbar känsla när han fick utmärkelsen och det är något jag drömt om hela livet, berättar Tobias för Ridsport.

Springbank II gjorde succé i Danmark redan förra året när han som 3-åring blev bästa hingst vid det danska 14-dagarsprovet, så visst fanns förhoppningarna att han skulle kunna bli bäst även i år. Men riktigt så långt vågade Tobias inte hoppas.
– Det är så mycket som kan hända med hästar och vad som helst kan hända med deras fyra ben, det kände vi inte minst efter att Mr Grey fick strykas.

Veckan började närmligen inte på bästa sätt för Tobias – egentligen skulle han alltså haft två hingstar med i Herning. Den 3-åriga Mr Grey VH (SWB e Grey Flanell u Darling II VH e Dalwhinnie, uppf Västra Hoby Stuteri AB) fick dock strykas efter att han skadat sig i skittmaskinen.

Springbank Ii Vh
Ärevarv för segerhingsten i Herning. Foto: Kim C Lundin

Men Tobias berättar att efter att Springbank II gjort fyra underbara rundor så kände han att det nog skulle mycket till för att någon annan hingst skulle slå honom.
– Han är galet ridbar och har i Severo Jurado Lopez en extremt duktig ryttare, så jag kände att det nog skulle vara rätt märkligt om han inte vann.

180315_springbankii_kimclundin
Så här fint omdöme fick Springbank II i Herning. Foto: Kim C Lundin

Det blev höga siffror Springbank II belönades med. I gångarter blev det en nia för skritten och därefter tior på de tre bedömningspunkterna trav, galopp och helhet. En tia blev det också för överlinjen och bakpartiet, och övriga höga betyg var en nia för skuldror och manke och 8,5 för de två bedömningspunkterna typ och kroppsform samt huvud och hals.
– Han har fantastiska grundgångarter, han har lätt för att röra sig och har både en bra överlinje och en bra bakkärra, säger Tobias som en förklaring till Springbanks fina siffror.
– Och så är han inte för kort i ryggen som många hingstar kan vara, så han har väldigt bra förutsättningar för svåra jobb i framtiden.

En annan ingrediens i framgångarna är enligt Tobias hingstens lugn och stabila temperament. Tobias säger själv att Springbank har ”superskalle”, och att hans coola sätt gör att han inte sliter på kroppen när han är ute på visningar och tester. Coolheten var något han visade redan från födseln.
– Han föddes som en stjärna, välmusklad och kaxig med en halvdryg uppsyn, minns Tobias, och benämner Springbank som en ”här-kommer-jag-häst” med ett inbyggt självförtroende
– Jag har inte haft någon som är så här bra tidigare.

Springbank Ii Vh
Två tredjedelar av ägartrion till Springbank II VH. Foto: Kim C Lundin

Nu väntar två veckors välförtjänt vila för Springbank II innan han ska ut på olika hingstvisningar under våren – bland annat är tanken att han ska komma till Lövstas hingstvisning i Helsingborg den 21 april. Sedan blir det fortsatt utbildning och matching med Severo, och ett stort mål för året är att Ermelo.
– Jag hoppas de kommer att ha en hingstklass för yngre hingstar i år, säger Tobias, som hur som helst siktar på unghäst-VM inför nästa år oavsett om det blir något Ermelo i år eller inte.

Dessutom ser Tobias som svensk gärna att Springbank II gärna går Breeders till hösten – han har ju en titel att försvara där. Men samtidigt går unghästchampionatet i Danmark veckan innan så planerna är inte riktigt spikade där ännu, berättar Tobias.

Springbank Ii Vh
Severo Jurado Lopez och Springbank II VH är ett vinnande team. Foto: Kim C Lundin

Om hingsten ska visas fram på ett svenskt bruksprov i framtiden är osäkert.
– Det är inte lätt att vara svensk hingst i Sverige, säger Tobias som menar att det ligger Springbank i fatet att han är svenskfödd.
– Svenska stoägare visade ett svalt intresse för honom förra året, han hade 20 ston i Sverige jämfört med uppemot 85/90 stycken i Europa.
Dessutom har det levererats fryst sperma från Springbank II till USA och Australien.

Hemma hos Tobias blir det i år ett Springbank-föl. Två ston var seminerade men den ena blev dräktig med tvillingar.
– Den andra åkte när vi skulle klämma ena tvillingen, säger Tobias.
Stoet som fortfarande är dräktig med Springbank II heter Uarda V VH (31) (SWB f-03 e Akribori u Uarda II e Urbino, uppf Birgitta & Torsten Hansson) och är ett av ett fåtal ston som Tobias själv kan använda Springbank på.
– Alla mina ston kommer ju ur samma stostam så merparten av dem är släkt med honom.

Springbank Ii Vh
Om allt går som planerat är det här bara början på en enastående karriär för Springbank II VH. Foto: Kim C Lundin

I ett längre perspektiv ska nu Springbank II matchas mot framtiden så klokt som ägartrion bara kan. På frågan om vad hingsten gör om åtta år får Tobias fundera en stund, men kommer sedan fram till att då har Springbank II hunnit vinna OS med Servero på ryggen.
– Jo, han borde kunna gå OS år 2024, konstaterar Tobias efter lite huvudräkning.
– Och vi är väldigt nöjda med den ryttare han har nu så vi fortsätter på den linjen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden