Nyheter
11 mars 2018 07:00

Hingstbloggen: ”Inte min typ av grabb”

HerningRidsports hingstbloggare Lena Nyström fortsätter att rapportera från DWB:s hingstekåring i Herning. Nu handlar det om hur grabbarna har sett ut under ryttare. Och hon gillar inte allt hon har sett...

Hingstbloggen: ”Inte min typ av grabb”
Hingstbloggaren Lena Nyström ger sina åsikter och synpunkter på de hingstar hon har sett i Herning på lördagen. Foto: Lena Nyström

Nu har jag fått sova igen lite, efter gårdagens totala bottenläge, då jag tillbringade dagen med att ömsom gäspa, ömsom pimpla kaffe och ömsom balla ur i oprovocerade fnitterattacker a lá nyutsläppt pubertetsfemtonåring.

Jag hävdar bestämt att han är en av de bästa hingstarna som finns att tillgå i avel för ögonblicket. Hingstbloggaren Lena Nyström om en av sina favoriter.

Jag tänkte ge er min uppfattning om en del av de ridna hingstarna, just i det momentet, det vill säga under ryttare. Jag tar ingen hänsyn till exteriör med benställning och allt annat inbegripet i detta. I den mån jag anser att det brister i ridbarhet eller ridförmåga påtalar jag detta.

20180310_h Zanzier_lenanstrm
H Zanzier visade sin fina mekanik.

Jag börjar med den fantastiskt fine H Zanzier (Zack-De Niro) som har en riktigt fin mekanik med härligt undersatta bakben och en lätt front i sin trav och galopp. Siluetten är vacker och formen trevlig. För mig ett klockrent svårklassämne. Skritten håller även den en riktigt fin kvalitet.

20180310_bhzackerey_lenanstrm
Hingstbloggaren Lena Nyström tycker att BH Zackerey har väl placerade bakben och en lätt front. Foto: Lena Nyström

Nästa hingst som för mig har utvecklats i positiv riktning är BH Zackerey (Zack-Sandro Hit) som nu är känns mjukare i ryggen i sin galoppmekanik än jag minns honom när jag tidigare sett honom under ryttare. Han är stor och långbent och syns inne på banan. Bakbenen är väl placerade och fronten är lätt.

D’Avie (Don Juan de Hus-Londonderry) är sedan länge en stor favorit i mitt liv, trots att han har en lös benbit i en has. Jag hävdar bestämt att han är en av de bästa hingstarna som finns att tillgå i avel för ögonblicket. Trav och galopp är av optimal kvalitet med stor talang för samling och vidare framgångar på absolut toppnivå. Skritten är av betydligt mer moderat natur, men det är ett val man får göra som stoägare.

H. Donkey Boy (E. Dancing Hit-Milan) har tre kolossalt stora gångarter i kombination med en väldigt kort rygg, vilket kanske inte alltid är helt enkelt. Han gör det hela väldigt bra, men har ju en tendens att bli något bred bak i ökningarna.

For Emotion (Foundation-Sandro Hit) var två i sitt sportprov i Tyskland för en månad sedan, bland annat med 10 på sin trav. Nu har Simone Pierce, hans ordinarie ryttare skadat sig, varför han har en ny ryttare på ryggen. Plötsligt ser han tudelad och svag ut i sin travmekanik medan galoppen fortfarande håller bra kvalitet. Skritten är funktionell och ren.

Springbank II (S. Rafael-De Niro) har tre väldigt fina gångarter med drivande bakben och fin rörlighet genom ryggen. Han är till skillnad från Donkey Boy av det längre slaget, vilket gör att han inte breddar bak överhuvudtaget. Han är inte lika spektakulär fram som några andra hingstar här, men bakbenen är på plats liksom ridbarheten.

En positiv överraskning var Törveslettens Sylvester (Sezuan-Stedinger). Hingsten är inte den mest eleganta jag sett, dock ingen ”heffaklump”, men han har en väldigt funktionell och trevlig mekanik i samtliga gångarter. Bakbenen i trav är fina, vilket tyvärr inte kännetecknar vad hans fader vanligen nedärver. Galoppen är dock i princip alltid tipptopp med den pappan, Sylvesters är dock på den något moderatare skalan. Skritten håller god kvalitet.

Gnälliga jag vill att han skulle vinkla in sina bakben mer för att jag skulle bli helt nöjd. Lena Nyström.

Valverde (Vitalis-Ampere) har en härlig arbetsmoral enligt rapporter från stallet och det syns även på banan. Han är belönad med maxbetyg för sin trav, men gnälliga jag vill att han skulle vinkla in sina bakben mer för att jag skulle bli helt nöjd. Galoppen har utvecklats i positiv riktning och håller god kvalitet, liksom skritten. Han går dock ständigt med kort nacke, vilket stör mig en del.

20180310_floristenshj_lenanstrm
Florist E. Foto: Lena Nyström

Jag har själv betäckt med Florist E (Floricello-Midt West Ibi-Light), som jag uppskattar tack vare hans fina bärande bakben och en lätt front. Vid ridningen här pressas han upp i en form där han tvingas svinga nästan mer än han klarar för dagen. Munnen är torr och jag mår dåligt av att titta.

Ferrari (Foundation-Hotline) är för mig bara stor och långsam, samt med bakbenen i en annan kommun vid längningar i trav. En riktig snackehingst är Franklin (Ampère-Ferro), då han dels har en spektakulär trav, dels sin första årgång ute just nu. Han ser glad och nöjd ut under sin nya ryttare Kenneth Damgaard och mekaniken i framförallt trav är enormt uttrycksfull med massor av såväl fram-som bakbensmekanik. Galoppen håller god kvalitet, medan skritten är hans svagaste gångart. Samlingspotentialen i galopp glimtar till emellanåt, medan han stundtals spänner ryggen och ”hoppar groda”.

Den väldigt stora Jovian (Apache-Tango) vann förra veckan sitt sportprov i Verden med fina poäng, över 9 i snitt. Hans skritt är hans sämsta gångart, den är kort och med dålig ryggverkan. I trav klyver han sig och kommer bakom sig när han ska öka, men bakbenen är hyfsat på plats i normalt tempo. Fronten är fantastiskt fin. Galoppen håller en riktigt hög kvalititet!

Boticelli (Benetton Dream-Caprimond) är inte min typ av grabb, jag tycker att hans bakben ska komma mer under honom i trav och att galoppen ska vara rundare.

Quaterhit (Quatergold-Sandro Hit) är för bredspårig och svag bak för mig, men jag tycker att det är en charmig kille med stor utstrålning.

2018010_stschufro_lenastrm
St Schufro.

BH St. Schufro (St. Moritz Jr-Don Schufro) har biffat till sig rejält, han är riktigt grov och rund nu. Han har en fin mekanik i sina bakben, men jag skulle vilja ha in dem mer under hans kropp i trav. Fram är han väldigt luftig och uttrycksfull. Galoppen tycker jag är ljuvlig. Skritten är kort och oengagerad.

Sist men inte minst några ord om Revolution (Rocky Lee-Rouletto). Han han nu vid 5 års ålder vuxit till en 176 cm stor grabb, som under Andreas Helgstrand igår gav ett härligt intryck. Jag såg honom för några veckor på Klattes hingstvisning och var besviken, jag var därför inte speciellt positivt inställd initialt igår, men det gick över. Visst hade bakbenen kunnat bära mer i trav och näsan längre fram genom hela travarbetet, men jag kan inte hjälpa det, jag är trots allt ganska såld på hästen och hans kvalitéer. En fin avspänd skritt, härligt gummi i trav och en ljuvlig galopp.

Vi hörs förhoppningsvis i morgon igen, nu håller jag kväll lite…

/Lena

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden