Blogg
8 mars 2018 21:08

Hingstbloggen: ”En herre som tilltalar mig på många sätt”

HerningHingstbloggaren Lena Nyström är i danska Herning och följer DWB:s hingstekåring och har spanat in några favoriter redan andra dagen på plats.

Hingstbloggen: ”En herre som tilltalar mig på många sätt”
Karmels Toto Texel visar sin travmekanik. Foto:Lena Nyström

Efter en av det inkommande snöovädret föranledd tidig resa med trevligt sällskap igår kom jag fram vid bättre tidpunkt än jag någonsin gjort hit till Herning. Onsdagen tillbringades med att titta på när hopphingstarna övade sig, knata runt i de vackra stallarna, samt spana in framridningen lite. Efter en god dansk middag på hotellet blev det sänggående i rimlig tid för att orka med de fullproppade dagarna här. Under natten hade snön nått hit, men väglaget var fullt acceptabelt och vi anlände hit i god tid.

På torsdagen har de 3- och 4-åriga hingstarna visat upp sig på hårt underlag och redan nu har jag hittat ett gäng som tillfredsställer många av mina önskemål avseende kvalitéer hos en god avelshingst. Jag har alltså sett hingstarna i skritt och trav och kommer att få vänta tills i morgon bitti kl 7.30 för att få se dem i galopp, då longeringen av gångartshingstar inleds.

Det är ju i väldigt många avseenden Helgstrand show, då i princip alla de som jag fastnade för tillhör denna magnat inom den moderna hingsthållningen. Den förste att påkalla min uppmärksamhet var en släkting till Zonik, nr 35 Straight Horse Sir Romance (For Romance-Jazz), en fuxig inte jättestor herre med riktigt bra skritt och en härlig travmekanik. Han hade även en släkting e. Grand Galaxy Win-Romanov här, lite valackbetonade nr 43 Straight Horse Cosmo, även denna med riktigt fin trav, men med kort skritt.

Nästa hingst som jag verkligen föll pladask för är nr 42 Forever. Ädel och med snygg sida, känns inte som om det finns någon risk att han någonsin kommer att bli grov. Lena Nyström, bloggare.

Nästa hingst som jag verkligen föll pladask för är nr 42 Forever (Fürst Romancier-Desperados), kommen ur samma mamma som Glocks Toto Jr. Ädel och med snygg sida, känns inte som om det finns någon risk att han någonsin kommer att bli grov.

20180308_forever_lenanystrm
Forever var en hingst som föll hingstbloggaren Lena Nyström i smaken. Foto: Lena Nyström

Traven är underbar med väl undersatta bärande bakben, fin front och en kattlik mjukhet, skritten var emellanåt inte helt taktren, trots detta stjärnstatus i mitt min tillvaro.

En annan hingst jag trillade dit ordentligt på var nr 44 Got It (Grand Galaxy Win-Don Schufro). Inte supervacker, något lite lång i ryggen, men sååå rörlig i såväl skritt och trav. Han fick dagens andra stjärna i programmet. Det var ganska många Galaxy-söner till start, hela 7 st, många av dem högställda ,men med dålig bärkraft bak.

Nr 59, Tophöjs Tebaldo (T Temptation-BH Don Romantic) vann här i Dansk Varmblod som föl och såldes sedan till Kristin Andersen, Equi Stallions för 300’ DKR. Han är ingen skönhet, långt ifrån, men massor av gång är det i honom.

Blue Hors har två intressanta hingstar, dels nr 52 Londoner (Londontime-Danone) med samma mamma som Romanova, dels nr 60 Karmels Toto Texel (Toto Jr-Charmeur). Den förstnämnde gav idag ett något lojt intryck medan Toton har kort skritt och en fin travmekanik med mycket luft.

Kadans (Franklin-Jazz), tvåa i Holland för ca en månad sedan är en mycket rörlig herre i såväl skritt som trav, men i mitt tycke är han lite burkig. Dagens sista stjärna går till den holländska segerhingsten Kremlin MD (Governor-Rosseau). Han är vacker, verkar ha ett underbart psyke och har en enormt ändamålsenlig mekanik, absolut en herre som tilltalar mig på alla sätt!

Han är vacker, verkar ha ett underbart psyke och har en enormt ändamålsenlig mekanik, absolut en herre som tilltalar mig på alla sätt! Lena Nyström, bloggare.

4-årige Jovian (Apache-Tango), med toppoäng med över 9 totalt på Sportprovet i Verden förra veckan, är en mycket stor och vacker herre med ett underbart temperament och en mjuk och elastisk gångartsmekanik. Under ryttare blir han ibland alltför spektakulär o sänker då sin rygg o släpper bak men han var väldigt fin under testryttaren Philipp Hess.

En hingst med spektakulär mekanik är nr 74 Törveslettens Sylvester (Sezuan-Stedinger). Mamma är Stamina, som under Andreas Helgstrand vann allt som gick att vinna som 4-6-åring. Stamina är även syster till Quattro (Quaterback), vilken under Anna Blomgren-Rogers är framgångsrik i internationell GP och som kommer att starta här.

Detta var allt från mig för idag, i morgon återkommer jag med förhoppningsvis nya fräscha intryck!
/Lena

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden