Blogg
9 mars 2018 20:26

Hingstbloggen: ”Jag är en fullfjädrad bakbensfetischist”

HerningHingstbloggaren Lena Nyström berättar om en lång dag, men tursamt nog "är här så himlans många himmelskt fina hästar att jag håller mig vaken mot alla odds." Häng med till danska Herning.

Hingstbloggen: ”Jag är en fullfjädrad bakbensfetischist”
Knock Out imponerade på Ridsports hingstbloggare Lena Nyström. Foto: Lena Nyström

Fredag, lagom utmattad efter 5 timmars sömn och en hemfärd i snömodd vid 22.30-snåret igår kväll. Matfixerade Nyström envisas med att bo i Brande, 3 mil från Messecenter Herning, för att maten på hotellet där är så god, meningsfullt när man anländer två timmar efter att köket stängt…

En som däremot växte oerhört var Londoner (Londontime-Danone), underbar balans och ständigt väl placerade bakben. Hingstbloggaren Lena Nyström.

Tursamt nog för mig är här så himlans många himmelskt fina hästar att jag håller mig vaken mot alla odds. Den fine Forever (Fürst Romancier-Desperados) föll lite sådär lagom pladask idag, där bakbenen plötsligt var ute och härjade i en annan kommun inspänd och på böjt spår. Trots det en tilltalande mjukhet och en väldigt fin modell.

En som däremot växte oerhört var Londoner (Londontime-Danone), underbar balans och ständigt väl placerade bakben. Fronten är imponerande, även om skritten är i knappaste laget. Fin dressyrhäst!

20180309_gotit_lenanystrm
Got It visade sina uttrycksfulla framben under longeringsarbetet.  Foto: Lena Nyström

En av de bästa för mig idag var Got It (Grand Galaxy Win-Don Schufro) och det beror sannolikt på att jag är en fullfjädrad såväl bakbens- som Don Schufro-fetischist. Han skrittar fantastiskt, travar med uttrycksfulla framben och väl placerade bärande starka bakben och galopperar med en fin frambensmekanik och väl undersatta vinklade bakben. Dock är hans rygg lite stilla.

Den fine For Romance-sonen, besläktad med Zonik, SH Sir Romance, kvarstår på min lista över mycket intressanta hingstar efter dagens longering, där han var väl balanserad med en härlig mekanik i såväl trav som galopp, dessutom har han en jättefin skritt.

De tre Franklin-sönerna från Helgstrand rör sig samtliga väldigt bra, framför allt i galopp, men även travmekaniken håller generellt hög kvalitet. De är dock väldigt olika typmässigt; Kadans har jag talat om redan, Revolution Nobel ue. Solos Landwind är långbent och lik morfar, medan Kentucky VDT ue Wynton är stor och väldigt ”holländsk” i allt från modell till rörelsemekanik. Onekligen fina hästar allihop.

Fürstenball-sonen Ferdades med en Donnerhall-mamma kom fint till sin rätt under longeringen med god balans och mekanik, i mina ögon en häst som förhoppningsvis kan göra sig väl upp i svår klass. Även skritten är fin och skallen verkar helt optimal.

Hesselhöj Gnags (Grand Galaxy Win-Tailormade Lancelot) kan man köpa på auktionen om man är sugen. Det är en vacker och mjuk häst med god skritt, härlig galoppkvalitet och en elastisk trav, som om man ska vara petig kunnat bära något mer bak.

Jag är ju inte så glad för Sezuans avkommors travmekanik med sina bakben, men de galopperar fint allihop. Hingstbloggaren Lena Nyström.

Jag är ju inte så glad för Sezuans avkommors travmekanik med sina bakben, men de galopperar fint allihop, detta gäller även de som är på plats här. Ett gyllene undantag är den 4-årige Törveslettens Sylvester, son till den fantastiska Stamina e. Stedinger.

20180309_kremlin_lenanystrm
Kremlin är en lätt liten grabb.  Foto: Lena Nyström

Årets dressyrbetonade hingstföl i Dk 2015 har, som jag nämnde igår, våldsamt mycket mekanik i sin gång, men är väldigt outvecklad exteriört och skulle nog mått bra av att få framställas nästa år i stället. Han blir lite långsam i sin travmekanik, men galopperar riktigt fint. Utan tvekan en fin championatshäst, känns det som. Under dagen ströks han och var ej med på eftermiddagens lösgalopp på åttan. Toto Jr-sonen var inte alls kul på longe, så den går fetbort!

De båda holländska herrarna Knock Out (Expression-Ferro) o Kremlin MD (Governor-Rosseau) imponerar stort, var och en på sitt sätt. Knock Out är stor och mäktig med en mekanik som var riktigt tilltalande på böjt spår. Galoppen var alldeles fantastisk. Kremlin å andra sidan är en ”petit” och lätt grabb med dito gångarter och vänligt sinnelag. Petiga tanten tyckte att han var lite sämre bak på böjt spår, men han duger trots detta väl för att vara en ytterst användbar som avelshingst till passande damer.

Ikväll skippar vi gala-showen och allt annat här och försöker att ta oss hem för att få en lång natts sömn. Vi hörs i morgon, då jag ska försöka förmedla något om de hingstarna jag sett ridna här. Tills dess; sweet dreams.

/Lena

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden