Avelsnyheter
14 mars 2018 06:30

Fürstenball utsedd till Årets Hingst

PrisadValet av Årets Hingst i Danmark var inte oväntat. Titeln gick till dressyr- och avelsfenomentet Fürstenball.

Fürstenball utsedd till Årets Hingst
Fürstenball utsågs till Årets Hingst i Danmark. Foto: Kim C Lundin

Fürstenball (OLD f-06 e Fürst Heinrich-Donnerhall) utsågs vid hingstekåringen i Hernig till ”Årets Hingst” – en av de högsta utmärkelserna en hingst kan få i Danmark. Att det skulle bli just han som fick utmärkelsen var inte oväntat – Fürstenball har haft en karriär som saknar motstycke.

Redan under sitt första levnadsår utmärkte han sig när han såldes för nytt, tyskt prisrekord vid elitförsauktionen i Vechta. Därefter har han firat triumfer både vid hingstpremieringar och under ryttare på tävlingsbanan. Ovanpå detta har Fürstenball visat sig ha en enastående förärvning och han blev förra året utsedd till Elithingst i Danmark.

I ett pressmeddelande från Dansk Varmblod beskrivs Fürstenball som en ”stämpelhingst” med sin typfasthet, exteriör och gångarter. Bara i Danmark har Fürstenball mer än 400 avkommor och runt om i Europa har han över 60 godkända söner.

180314_furstenballutseddtillaretshingst_ridehesten
Lone Bøegh Henriksen tog emot priserna för sin hingst Fürstenball. Foto: Ridehesten

Fürstenball ägs av danska Lone Bøegh Henriksen och Paul Schockemöhle Pferdehaltung GmbH. Tyvärr var inte hingsten på plats i Herning när utmärkelsen delades ut, men delägaren Lone Bøegh Henriksen var där och tog emot segerstaty och en unik tavla på Fürstenball målad av Thomas Bach Jensen.

I Sverige finns 136 avkommor till Fürstenball registrerade hos SWB. De tidigare årgångarna är grundregistrerade i andra förbund, men Fürstenball har varit godkänd i SWB sedan 2013.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden