Blogg
13 mars 2018 18:00

Hingstbloggen: En sista rapport från Herning

Ridsports hingstbloggare Lena Nyström avrundar det danska bruksprovet i Herning med ett sista blogginlägg. Flera hingstar har fallit henne i smaken och här avslöjar hon vilka hon själv kommer att använda av de nya hingstarna.

Hingstbloggen: En sista rapport från Herning
Knock Out (Expression-Ferro) Foto: Lena Nyström

Ett sista blogginlägg från Herning detta år.

Söndagen avslutades med insyning av 3-årshingstarna under ryttare i en av de mindre frekventerade hallarna, samtidigt som det pågick såväl dressyr som hoppning i de båda andra, ett smart drag för att försöka se till att det blir så lugnt som möjligt under detta känsliga moment.

Trots detta blir det lite stökigt eftersom hingstarna kommer och går lite hipp som happ och vissa får enorm separationsångest när de plötsligt blir ensamma i den stora hallen… Sannolikt något som kan bli bättre i DV’s annars så välsmorda och genomtänkta maskineri.

Under ryttare gjorde jag sålunda följande iakttagelser:

Kadans (Franklin-Jazz) ser betydligt sportigare ut under ryttare än naken och har en en helt underbar travmekanik samt en god skritt, medan han i galopp blir lite rakbent bak.

H. Gnags (Grand Galaxy Win-T. Lancelot) som blev såld till Norge är en mjuk stabil hingst med smidiga gångarter och hög ridbarhet. Han reds förtjänstfullt av den 15-årige Anders Hoeck, lägg den grabbens namn på minnet, för här har vi en blivande stjärna!

BH Londoner (Londontime-Danone) är en imponerande individ med fin front och ändamålsenlig bakbensaktivitet även under ryttare, men han var väldigt spänd och skrikig och fick tvång så att det stod härliga till i en hörna, vilket dock inte verkade bekymra rutinerade Allan Grön nämnvärt. Värt att notera är att skritten vid detta spänningsstatus blev allt annat än rentaktig, dock vill jag påföra detta en kraftig miljöpåverkan.

En som däremot skrittar i princip ren pass oavsett om han är spänd eller inte är For Sure (Finest-De Niro). Hans travmekanik är jättefin, medan galoppen är av en något mer moderat karaktär.

Knock Out (Expression-Ferro) är stor och mäktig och verkar ha en fin inställning. Skritten är dock kort och oengagerad och i trav tappar han ut bakbenen efter sig på ett för mig inte speciellt attraktivt sätt. Galoppen är stor och luftig.

Den absolut bästa galoppen för dagen hade So Unique (Sezuan-Donnerhall). Han har även en underbar framåtanda och verkar sannerligen trivas med att visa upp sig! Tyvärr har han ju bakben i trav som jag har svårt att förlika mig med, han arbetar ständigt bakom sig med lite hög hasaktivitet. Skritten håller även den riktigt fin kvalitet.

En annan hingst som visade sig fint under ryttare var premiehingsten Schuberts Aston (B. Alphabeat-Solos Landtinus). Han är en hingst med en mycket tilltalande sida med en vacker front, men är tyvärr i mina ögon lite långsam bak i sin travmekanik. Galoppen är luftig och bärig.

Straight Horse Sir Romance (For Romance-Jazz), vilken ju är besläktad med Zonik är en i trav väldigt rörlig individ. Däremot blir han lite knapp i sin galoppaktion under ryttare, det ska bli intressant att se hur han utvecklas framöver. Skritten har jag inget att anmärka på.

Ferdades (Fürstenball-Donnerhall) är inavlad på Donnerhall och bör således användas på ston utan honom i sin stamtavla. Han var lite rädd för åskådarsidan, men bet ihop och gjorde sitt jobb fint där inne. Det är en hingst med många förtjänster med en mekanik som kommer bakifrån och en fin ryggverkan. Han är inte så flashig fram i trav o galopp som många andra, men i mina ögon har han potential att bli en framgångsrik dressyrhäst på längre sikt. Skritten är god och ren.

En av hingstarna jag själv vill använda för att försöka föda upp en framtida svårklasshäst är Got It (Grand Galaxy Win-Don Schufro). För mig har han det mesta som krävs för att jag ska bli nöjd, utom möjligtvis den där allra sista mjukheten i ryggen. Inte heller han är på något vis spektakulär, men han tilltalar mig helt enkelt med sin mekanik.

Sist men inte minst måste jag få nämna Kremlin MD (Governor-Rosseau), den holländska segerhingsten. Han har, precis som den danska nämnden påpekade, en oerhört korrekt mekanik i samtliga gångarter med en fantastisk mjukhet. Även detta är en hingst jag kommer att använda själv i år då han för mig är enormt tilltalande.

Herning är stort, välarrangerat och fantastiskt på så många sätt, det är liksom finalen på alla hingstpremieringar varje år. Vad som för mig lägger lite sordin på stämningen är att se representanter för en av Danmarks största hingsthållare för såväl dressyr- som hopphästar sitta och fotoshoppa bilder i pressrummet; man stänger munnarna på hingstarna som gapar och förskönar lite allmänt på andra sätt… Don’t ever trust what you see on a picture!

Stort lycka till med årets avelssäsong!
Lena

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden