Avelsnyheter
24 maj 2018 12:40

En av Glock-hingstarna bär på anlag för WFFS

Dödlig sjukdomNu har samtliga Glock-hingstar testats för att se om de bär på anlag för den dödliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrom, WFFS. Det visade sig att en av dem bär på genen.

En av Glock-hingstarna bär på anlag för WFFS
Totilas-sonen GLOCK's Total US. (Arkivbild) Foto: Kim C Lundin

Det är österrikiska Glock Horse Performance Center som berättar om testet för hingstarna på sin webbplats.

De har låtit testa alla sina hingstar och det visade sig att en hingst bär på genen som kan ge den fruktade sjukdomen WFFS. Det är Totilas-sonen Glock’s Total US.

Övriga hingstar som testades och inte är anlagsbärare är:
Glock’s Dream Boy (e Vivaldi-Ferro)
Glock’s Flavio (e Fidertanz-De Vito)
Glock’s Johnson TN (e Jazz-Flemmingh)
Glock’s Romanov (e Rohdiamant-Grundstein II)
Glock’s Toto Jr. (e Totilas-Desperados)
Glock’s Trafalgar (e Totilas-Lord Loxley I)
Glock’s Voice (e De Niro-Rohdiamant)
Glock’s Zonik (e Blue Hors Zack-Glock´s Romanov)

På webbplatsen berättas att Glock’s Total US kommer att fortsätta att verka i avel för de stoägare som vill använda honom. Det påpekas dock att Glock’s kommer att fråga om de aktuella stona är testade för att se om de är anlagsbärare. ”Vi kommer inte att acceptera några ston som bär på genen”, står det vidare på webbplatsen.
För att ett föl ska få sjukdomen måste båda föräldrarna bära på genen.

Tidigare i veckan berättade danska Blue Horse om testresultaten på sina hingstar och att de väljer att ta bort hingstar som bär på genen ur sitt program tillsvidare.

Ridsports samlade rapportering om WFFS.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden