Avelsnyheter
20 maj 2018 13:36

Tre av elva hingstar på Blue Hors har WFFS-genen

Dödlig sjukdomDet danska toppstuteriet Blue Hors har tre hingstar som bär på genen som kan ge den dödliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS. Stuteriet tar nu ut de tre hingstarna ur avel.

Tre av elva hingstar på Blue Hors har WFFS-genen
Blue Hors Londoner är en av hingstarna på det danska stuteriet som bär på genen. (Arkivbild) Foto: Kim C Lundin

Blue Hors har låtit testa alla sina hingstar efter den senaste tidens rapportering av Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS. Provsvaren har kommit och visar att tre av det danska stuteriets hingstar bär på genen. Det här berättas i ett pressmeddelande.

Det är Blue Hors Londoner (f -15 e Londontime-Danone), Blue Hors Veneziano (f -10 e Vivaldi-Donnerhall) och Blue Hors Emilio (f -14 e Escolar-Lauries Crusador xx) som bär på genen som kan ge den fruktade sjukdomen.
–  Vi har beslutat att tillfälligt ta ur de här tre hingstarna ur avel. I framtiden ska vi testa hingstarna för WFFS-genen innan de sätts in i vårt avelsprogram, säger Esben Møller på Blu Hors i pressmeddelandet.

– När tre av våra hingstar har testat positivt är förmodligen det förmodligen vanligare än man tidigare har trott att hingstar bär på genen, fortsätter han.

WFFS innebär att huden lossnar från kroppen hos drabbade föl och fölen måste avlivas inom de närmaste dygnen efter födseln. Det krävs att både sto och hingst ska vara anlagsbärare för att fölet ska drabbas. Blu Hors känner inte till att något föl efter de tre aktuella hingstarna har haft sjukdomen.

Inget avelsförbund har hittills tagit ställning till hur de ska hantera WFFS, men World Breeding Federation for Sport Horses har meddelat att detta ska upp deras dagordning  inom kort.

De holländska avelsförbunden för KWPN och NRPS håller på att testa samtliga godkända hingstar, och från NRPS har det kommit preliminära resultat som visar att samtliga testade inte bar på genen.

Ridsports samlade rapportering om WFFS.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden