Avelsnyheter
5 januari 2019 11:19

Klart med WFFS-status för fem Schockemöhle-hingstar

WFFSWFFS-status har blivit känd några namnkunniga hingstar som ägs av danska HP Horses tillsammans med Paul Schockemöhle, bland annat Total Hope. Resultatet är fyra negativa och ett positiv svar.

Klart med WFFS-status för fem Schockemöhle-hingstar
Pernilla André Hokfelt och Total Hope vid unghäst-VM 2018. Foto: Jenny Schwieler Staaf

WFFS-provsvar för fem hingstar som ägs av Paul Schockemöhle och danska HP Horses har offentliggjorts, rapporterar danska tidningen Ridehesten. Det är HP Horses som har fått provsvaren och berättar om dessa.

Den populära bruksprovsvinnaren Total Hope (e Totilas-Don Schufro), som har ridits till stora framgångar av Pernilla André Hokfelt, har testats negativt. Även  Vitalis (Vivaldi-D-Day) och Fürstenball (e Fürst Heinrich-Donnerhall) har testats negativt och är inte bärare av WFFS-genen, likaså Sansibar AK (e Sandro Hit-Fürst Heinrich).
Fürsten-Look (e Fürstenball-Londonderry) är däremot bärare av WFFS-genen.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden