Avelsnyheter
4 december 2018 22:09
Ridsportplus

Ändring efter EU-förordning: Alla tyska hingstar måste WFFS-testas

TestasI Tyskland har intresset för att testa om hingstar bär på anlag för WFFS varit ljummet. En ny djurskyddsförordning inom EU leder dock till att även tyska hingstägare tvingas WFFS-gentesta sina hingstar och redovisa resultatet offentligt från och med nästa år.

Ändring efter EU-förordning: Alla tyska hingstar måste WFFS-testas
Balou du Rouet och hans kollegor i hingststallet hos Paul Schockemöhle måste nu WFFS-testas, precis som alla avelshingstar inom EU. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den 1 november i år infördes en ny djurskyddsförordning inom EU. Den kräver ett gentest av alla licensierade avelshingstar som visar om hingsten bär genen för Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS. Resultaten ska redovisas, allt enligt det tyska magasinet St. Georg.

EU:s nya förordning kommer framför allt att påverka de tyska avelsförbunden. De har intagit en något njugg inställning mot WFFS, som fram till i våras varit en okänd gendefekt för det stora flertalet inom varmblodsaveln, både nationellt och internationellt.

När sjukdomen blev känd gick avelsförbundet KWPN så långt att det själv testade alla licensierade hingstar och redovisade resultaten.

Tyst i Tyskland

Det svenska avelsförbundet SWB:s styrelse beslutade snabbt att alla hingstar som verkar eller ska verka i SWB-avel ska testas. Sjukdomen läggs också till på SWB:s defektlista som en rapporteringspliktig defekt.

I Tyskland däremot har det varit ganska tyst om WFFS. Det dröjde länge innan tysk ridsportpress följde efter övrig internationell press och ens skrev om sjukdomen.

En av de största hingsthållarna, Paul Schockemöhle, deklarerade i somras att sjukdomen är så ovanlig att han inte kommer att testa sina hingstar.

Flera tyska avelsförbund valde också att hålla en låg profil. Endast Westfalen har redovisat WFFS-status för hingstar som verkar inom deras förbund.

Obligatoriska test

Hannoveranerförbundet däremot gick nyligen ut och meddelade att de inte kräver att ägare till redan godkända hingstar testar och redovisar resultatet.

Nu blir det ändring på detta. Från och med nästa år blir det obligatoriskt gentest av alla godkända tyska hingstar för att de ska få vara införda i förbundens stamböcker.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden