Avelsnyheter
23 oktober 2018 06:20
Ridsportplus

Alla hästar som WFFS-testas i Sverige ska id-kontrollas

WFFSDet går att WFFS-testa sin häst hos SLU nu, men kostnaden är nästan dubbelt så dyr jämfört om testet utförs hos Laboklin i Tyskland. "Jag kan inte säga varför de är billigare men det kan bero på att vi alltid ID-kontrollerar djur som ska gentestas.” säger Sofia Mikko, SLU.

Alla hästar som WFFS-testas i Sverige ska id-kontrollas
Från och med nu kan man WFFS-testa sin häst hos SLU (hästen har inget med ämnet att göra). Arkivbild: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nu är det möjligt att testa sin häst för WFFS, Warmblood Fragile Foal Syndrome, i Sverige tack vare att det internationella patentet inte gäller här. Det kostar 660 kronor plus moms – nästan det dubbla mot vad till exempel det tyska laboratoriet Laboklin tar.
– Vi kontrollerar alltid alla prover så att vi vet det vilket djur det gäller, det gör inte alla labb. Men vi vill ha en hög kvalitetsnivå, säger Sofia Mikko, forskare i husdjursgenetik vid SLU i Uppsala.

ID-kontrollen sker genom DNA-typning och det betyder att det tar längre tid för labbet att genomföra WFFS-testet som om ID-kontrollen inte ingick. Om man vill ha resultatet av WFFS-testet på ett certifikat från tyska Laboklin måste hästens identitet stärkas av veterinär.

Hästen ska ID-kontrolleras

Vill man WFFS-testa sin häst hos SLU ska hästen ID-kontrolleras. Det är inte ett val som djurägaren kan välja bort.
– Det är jätteviktigt anser vi eftersom resultatet av ett sjukdomstest kan få så stora ekonomiska konsekvenser.

Från och med fölårgång 2019 ska SWB-uppfödarna kunna testa sina föl för WFFS i samband med härstamningskontrollen – därmed blir det också betydligt billigare. Det är SWB och det husdjursgenetiska laboratoriet som har gjort en överenskommelse om ett paketpris. Prislappen för detta är dock inte fastställd i skrivande stund.
– Det går att göra WFFS-testet samtidigt som årets föl DNA-typas också, men inte till rabatterat pris i år, säger Sofia Mikko.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden