Avelsnyheter
25 juli 2018 18:13
Ridsportplus

Ingen panik trots vårens WFSS-larm

Hingstarna i toppBetäckningssiffrorna ligger på ungefär samma nivå som förra året. När det gäller WFFS är det inget som än syns i statistiken och det finns flera som har använt hingstar som bär WFFS-anlaget. Att stoägarna inte är alltför ängsliga bekräftas av uppgiften om att positivt testade Springbank II VH ligger trea i betäckningsstatistiken i Danmark.

Ingen panik trots vårens WFSS-larm
Att stoägarna inte är alltför WFFS-ängsliga bekräftas av uppgiften om att Springbank II VH ligger trea i betäckningsstatistiken i Danmark. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – När vi plockade ut statistik i månadsskiftet mellan maj och juni låg vi en procent högre än förra året vid samma tid, säger Ann-Charlotte Cadier, hingstansvarig på SWB.
    – Både förra året och det här året är allt lite senare, på grund av kall och sen vår.

    När det gäller hingstval noterar Cadier att den 3-årige nygodkände Suarez, som ägs av Helgstrand och står på Gränsbo denna säsong, har seglat upp direkt i topp. Det finns flera unga hingstar på dressyrtopplistan än bland hopphästarna, precis som det sett ut under rätt många år nu.

    Suarez - Mette Sejbjerg Fj-4275
    Suarez, med Mette Sejbjerg vid Gränsbo Stuteris hingstvisning, toppar. ArkivFoto: Fredrik Jonsvig

    Syns inte än i statistiken

    När det gäller WFFS är det inget som än så länge syns i statistiken, men Ann-Charlotte Cadier rekommenderar de som väljer otestade hingstar eller hingstar som testat positivt att själva testa sina ston.

    Maria Blad som är stationsansvarig på Bollerup håller med.
    – Vi har några enstaka som bytt hingstar på grund av WFFS, men det är inte många. Vi rekommenderar också de som väljer positiva hingstar att testa stona, är stona fria är det ju ingen fara.

    Vi har några enstaka som bytt hingstar på grund av WFFS, men det är inte många.

    Hon konstaterar också att det finns flera som använt hingstar som bär WFFS-anlaget, även efter att testresultaten kommit.

    ”Glädjande”

    Att stoägarna inte är alltför ängsliga bekräftas av uppgiften om att Springbank II VH ligger trea i betäckningsstatistiken i Danmark, trots att han fick mycket uppmärksamhet som en av de första som testade positivt.
    – Jag tycker det är väldigt glädjande att en svenskuppfödd hingst ligger i topp på en utländsk lista, konstaterar uppfödaren Tobias Hansson.

    – Jag var helt knäckt när hans WFFS-resultat lyftes så starkt och det var en hel del negativitet på nätet. Vi måste hantera den här frågan med kunskap och eftertanke, vi ska inte blunda men inte heller få panik. Jag tycker det är värre att betäcka med en otestad hingst än med en som testat positivt. Det är bättre att veta vad du gör än att handla i blindo.

    Topp tio 1 juli.

    SWB och Dansk Varmblod

    Dressyrhingstar SWB

    1. Suaréz
    2. Total Hope
    3. Ironman H
    4. Van Vivaldi
    5. Sir Oldenburg
    6. Zafferano (SWB)
    7. Dalwhinnie (SWB)
    8. Highcruiser
    9. Firenze
    10. Harlem D

    Hopphingstar SWB
    1. Casanova Hästak
    2. Crusader Ice (SWB)
    3. Hip Hop (SWB)
    4. Ike
    5. Cristallo II
    6. Mr Vain GJ (SWB)
    7. Gamelus R
    8. Nintender
    9. Kannatol
    10.Kannando Hästak

    Dansk Varmblod
    1. Blue Hors Zackerey
    2. Franklin
    3. Springbank II VH
    4. Janeiro Platinum
    5. D’avie
    6. Revolution
    7. Blue Hors Farrell
    7.  Blue Hors Fifty Cent
    7. Quaterhit
    10. Hesselhöj Donkey Boy

    Expandera

    När det gäller den nya lösningen för transportsperma är bland andra Maria Blad på Bollerup seminstation mycket nöjd.
    — Det känns tryggt och vi har inte hört några negativa reaktioner från stoägarna angående priset.

    Ann-Charlotte Cadier konstaterar att flera som erbjuder både AI och TAI på sina hingstar har noterat att det i år kommit fler ston till dem på plats, och att stona kommer längre ifrån.

    De något dyrare spermatransporterna har gjort att fler väljer att själva köra lite längre och lämna sitt sto på stationen tills de är konstaterat dräktiga istället.

    Enkät:

    Hingsthållarna om säsongen

    1. Hur stort är intresset för era hingstar jämfört med i fjol?
    2. Vilka reaktioner på WFFS har ni fått? Märker ni minskat intresse för anlagsbärare?
    3. Vilken hingst, som du inte äger
    eller företräder, är mest intressant för framtiden, som hopp- eller dressyrförärvare?

    130826_stjärnbeorg

    Florian Darcourt, Lövsta stuteri, Upplands Väsby

    1. Det är svårt att jämföra rakt av. Några hingstar är nya och då har vi inget att jämföra med. För de övriga är säsongen senare i år än förra året, vilket gör att det inte blir riktigt rättvist att jämföra så här mitt i säsongen. Vi stämmer av i slutet av säsongen istället.

     2. Vi är i den lyckliga situationen att alla våra hästar är testade och ingen bär på anlaget, så vi har klarat oss bra. Vi testade våra hingstar tidigt och hade tur, så enkelt är det – inget att skryta om egentligen.  Jag tycker sociala medier har förstorat frågan och fått det att verka värre än det är, så här långt är det kanske fem stoägare som frågat om våra hingstar är testade. Vi kommer att testa alla nya hingstar på rutin och skicka in resultaten till SWB. Men jag funderar på hur vi ska hantera hingstar som är döda som fortfarande finns tillgängliga på fryst.

    3. Det finns många hingstar som jag tycker är intressanta av olika anledningar. Men jag vill helst hålla mig neutral gentemot andra hingst–ägare, och inte nämna några vid namn.

    Ridsport,

    Lena Zeiloth, Eklunda Stuteri, Örebro

    1. Vi har fullt upp! Säsongen är mer komprimerad än vanligt då den blev sen i starten, men på det hela tror jag det kommer vara en uppgång.

    2. Jag tycker det har varit ganska lite reaktioner överlag. Det är först de sista veckorna som frågan har kommit från en del, men stoägarna har inte gjort så mycket väsen av detta. Jag tycker avelsföreningen har hanterat frågan bra. Det här är inte nytt och vi bör inte överreagera. Samtidigt ska vi vara glada över all ny kunskap vi får, det kan göra att vi får färre ston som inte blir dräktiga och minskar lidandet.

    3. Det finns många, men jag har ingen specifik som jag direkt tänker på. I dag är alla blodslinjer spridda kors och tvärs, det finns ingen hingst som är jätteunik. Därför blir det svårt att se vem som bli nästa Cornet Obolensky – om det ens någonsin kommer bli någon sådan.  Det är som med musik – ju större utbud det finns, desto svårare att producera en superhit. Men jag kommer att hålla ett extra öga framöver på Holsteinerförbundet. De har ju öppnat upp sin stambok lite mer och där kan det hända intressanta saker.

    Ridsport.Helena Torstensson, PS Flyinge & Partners, Flyinge

    1.Hur stort intresset har varit för säsongen märker man ju egentligen först i slutet, men just nu ser det ganska lika ut. Det som jag noterat är ett något svalare intresse för våra 3-årshingstar än jag förväntat mig. De har starka mödernelinjer och är efter populära hingstar så jag trodde de skulle vara mer intressanta. Säsongen blev ju sen både i år och förra året, men nu kommer alla ston som har fölat så nu är det fullt upp.

    2. Det är ganska få stoägare som tar upp frågan, men det är en del stoägare som testat sina ston. Vi har ju några hingstar som är testade positiva, men många stoägare väljer de hingstarna ändå – då med ston som är testade och inte bärare. De jag har haft kontakt med har alla varit förnuftiga, frågan är inte alls lika hypad bland stoägarna som den är på nätet just nu. Det krävs två för att göra föl och ansvaret är delat. Till nästa säsong kommer alla hingstar att vara testade, och troligen de flesta stona med.

    3. Där vill jag hålla mig opartisk och inte lyfta någon framför de andra.

     

    De tyska förbunden oeniga om WFFS:s betydelse

    En av de största aktörerna på hingstmarknaden i Sverige, tyske Paul Schockemöhle, testar inte sina hingstar under innevarande avelssäsong för att se om de bär på WFFS-genen. Ridsport har undersökt hur de största tyska förbunden tänker och agerar kring WFFS.

    Tre av de större förbunden, Westfalen, -Oldenburg och Oldenburg Sportpferde, har valt att göra gemensam sak i frågan. De har skickat brev till både hingstägare och uppfödare för att informera om sjukdomen och rekommenderar att låta testa alla avelsdjur för att inte para två anlagsbärare.

    De informerar också om att det tyska förbundet (FN) beslutat att genomföra en landsomfattande gentest för att fastställa hur stor spridningen av genen är och även försöka fastställa varifrån den härrör.

    ”Avelsförbundens skyldighet”

    Dr Wolfgang Schulze-Schleppinghoff, avelsledare för Oldenburgförbundet, säger att det är avelsförbundens skyldighet, enligt deras stadgar och enligt tysk djurskyddslag, att informera sto- och hingstägare om hur sjukdomen nedärvs och vilken risk det är att fölen drabbas. Han påpekar att från och med den 1 november i år kommer förmodligen nya EU-regler träda i kraft som påverkar hästaveln.

    – Då kommer avelsförbunden att tvingas till att kräva att hingstägarna genomför gentesten.

    Schulze-Schleppinghoff bekräftar att en av anledningarna till att de valt att gå ut med information är att de vill undvika att uppfödarna drabbas av panik.

    – Det är betydligt allvarligare om en dressyrhäst saknar anlag för lämpliga gångarter eller om en hopphäst saknar anlag för hoppning än om de bär ett anlag som helt saknar betydelse. Det viktiga är att anlagsbärare inte paras med anlagsbärare.

    180725drwolfgangkb
    Dr Wolfgang Schulze Schleppinghoff, avelsledare för Oldenburgförbundet, anser att det är förbundens ansvar att informera sina medlemmar. Foto: Kiki Beeltiz

    Inte fastslaget

    Ulrich Hane, avelsledare i det största tyska avelsförbundet, Hannoveranar-förbundet, säger att förbundet tar frågan om WFFS på yttersta allvar och att de hade en informationsartikel om sjukdomen i det senaste numret av sin medlemstidning.

    – Det finns också ett förslag på hur frågan ska hanteras inom Hannoveranar-förbundet, men eftersom det inte är fastlagt av styrelsen ännu kan jag inte gå in närmare på vad det innebär. Detta sker den 6 juli, då kommer det också att offentliggöras.

    Holsteinerförbundet har inte gått ut med någon  information till sina medlemmar. Deras avelsledare, Thomas Nissen, säger att de valt att ligga lågt till dess att FN:s stora landsomfattande undersökning är genomförd.
    – Vi vill veta mer om genens härkomst och hur pass utbredd den är innan vi agerar.

    Vi vill veta mer om genens härkomst och hur pass utbredd den är innan vi agerar.

    Inte förvånad

    Thomas Nissen anser att det bara går rykten om något föl som drabbats av WFFS i USA och blir förvånad när han får reda på att det finns ett bekräftat fall av sjukdomen i Sverige.

    Jens Thormählen, känd uppfödare som har sitt stuteri i Oldenburg men registrerar föl både hos Oldenburg International och Holsteinerförbundet, anser att Oldenburgerförbundet är betydligt mer vaket och uppdaterat  än Holsteiner-förbundet och är därför inte förvånad över att de stora tyska förbunden agerat på helt olika sätt.

    – WFFS är ganska okänt bland de tyska uppfödarna. Jag tror inte att det är speciellt många som har testat sina ston eller har klart för sig om hingstarna de använder är testade eller inte.

    Fakta

    Warmblood Fragile Foal Syndrome

    Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

    Orsaker
    WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

    Symptom
    Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

    De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

    Utsikter
    WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

    Testning
    Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

    Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden