Avelsnyheter
22 maj 2018 12:18
Ridsportplus

SWB:s styrelse ska ta beslut om den dödliga sjukdomen

WFFSPå torsdag sammanträder SWB:s styrelse och på dagordningen finns en mycket viktig punkt: den hittills i princip okända genetiskt överförbara och dödliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS. Bland annat ska SWB ta ställning till vad som ska gälla för hingstar inom förbundet.

SWB:s styrelse ska ta beslut om den dödliga sjukdomen
Mycket kan hända på vägen, men visst blir det även många lyckliga slut. Arkivbild: Catolia/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  SWB ska dels ta ställning till vad som fortsatt ska gälla för hingstar verksamma inom förbundet och dels ta beslut om omfattningen av den studie som förbundet ska göra i samarbete med SLU. Studien ska ge svar på hur utbredd genen kan tänkas vara i den svenska populationen just nu.

  Inget avelsförbund har ännu gått ut och meddelat att det inför restriktioner mot hingstar som är anlagsbärare. I Nederländerna är dock avelsförbunden KWPN och NRPS i full gång med att testa samtliga godkända hingstar. NRPS har informerat om att de preliminära resultaten visar att sex av de testade hingstarna bär på den dödliga genen. Vilka det är har de däremot inte gått ut med utan säger att de har en kommunikation med ägarna. Lista på vilka hingstar som de har testat.

  Tar tid

  – WFFS verkar hittills lika vanlig på hopp- som dressyrsidan och det är intressant att göra en screening av populationen för att se hur utbredd genen är i SWB, säger Emma Thorén Hellsten, SWBs avelsledare.

  Om SWBs styrelse tar beslut på torsdag om att en sådan studie ska göras kommer det att ta tid innan den är klar.

  – Då screenar man en fölårgång ur den avelsaktiva populationen. Inte alla föl, vi diskuterar just nu hur många det behöver vara för att resultatet ska vara statistiskt säkerställt, men kanske 500 eller fler slumpmässigt utvalda föl. Att vi väljer just fölen beror på att vi vill se hur det ser ut i den just nu avelsaktiva populationen, inte hur det har sett ut tidigare. Studien kommer antagligen vara klar framåt hösten. Först behövs hårprover från säsongens födda föl och de kommer ju in först i samband med registreringen.

  Viktigt att ha koll

  Utan att föregå några beslut eller resultat lyfter Emma Thorén Hellsten en rad intressanta frågor.

  –Teoretiskt sett, om 50 procent skulle visa sig vara bärare av anlaget – vilket är osannolikt då tidigare studier visat på 9-11 procent – ska vi ta bort hälften av populationen då? Risken är att vi rensar ut genetiskt material som vi vill ha i vår avel. I till exempel Paint-aveln finns ett anlag för en annan defekt, som i enkel upplaga är önskvärt då det också ger en eftersträvansvärd teckning, medan det i dubbel upplaga är dödligt.

  – Om man har som mål att föda upp fina sporthästar och har ett sto som inte bär genen går det ju att använda en hingst som bär genen. Men det är viktigt att man vet vad man gör och har kontroll på anlagets spridning i populationen om man vill avla på bärare.

  Skrek av smärta

  Det är en uppfattning som Annika Pihlblad, som var med när det föl som misstänks ha drabbats av WFFS föddes i Sverige, inte delar.

  – Det var det värsta jag har varit med om i hela mitt liv. Fölet skrek av smärta när huden rämnade när mamman puffade på den. Jag anser att ingen häst som bär genen ska användas i avel, varken ston eller hingstar. Testa alla och ta alla som bär anlaget ur avel, det är inte seriöst att fortsätta använda dem. Sjukdomen måste bort för alltid och det går bara genom att inte föra anlaget vidare.

  Provsvaren för det avlivade fölet har ännu inte kommit från USA. Fadern Harvy har visat sig vara bärare av anlaget för WFFS – läs mer om det här.

  Fakta

  Warmblood Fragile Foal Syndrome

  Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

  Orsaker
  WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

  Symptom
  Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

  De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

  Utsikter
  WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

  Testning
  Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

  Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

  Expandera

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden