Avelsnyheter
6 november 2018 13:37
Ridsportplus

Hannoveranerförbundet ställer inga WFFS-krav på hingstägarna

WFFSHannoveranerförbundet i Tyskland ställer inga krav på att WFFS-status ska redovisas för redan godkända hingstar. Beslutet går stick i stäv med många andra avelsförbund.

Hannoveranerförbundet ställer inga WFFS-krav på hingstägarna
Hannoveranerförbundet i Tyskland ställer inga krav på att WFFS-status ska redovisas för redan godkända hingstar. Arkivbild: Likoper/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Svar på om hingsten är bärare eller inte av WFFS-anlaget behöver inte redovisas för redan godkända hingstar, enligt Hannoveranerförbundets beslut. Däremot ska hingstar som ska visas vid Hannoveranerförbundets premiering ha känd WFFS-status, även om ett positivt test inte är diskvalificerande för att delta eller godkännas.

Hingstägarna har uppmanats att redovisa vilket alternativ som gäller för deras hingstar: ej testad, testad och positiv eller testad och negativ. Resultaten ska föras in i en sökbar databank. Hingstarnas status kommer också att publiceras i medlemstidningen och Jahrbuch Hengste. Detta skriver det tyska magasinet St. Georg.

Andra förbund, till exempel SWB och KWPN, har gjort precis tvärtom och krävt att alla hingstar i avel också ska vara testade för WFFS och resultaten ska vara verifierade. SWB-styrelsen fattade sitt beslut i maj att alla hingstar som verkar eller ska verka i SWB-avel ska testas för att se om de bär på WFFS-genen. Information om resultaten av hingstarnas tester publiceras bland annat på SWB:s webbplats och från och med nästa år i språngrulla. Läs mer om hur SWB hanterar WFFS i tidigare artikel här.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden