Avelsnyheter
25 maj 2018 10:11

Så ska SWB hantera WFFS

Dödlig sjukdomAlla hingstar ska testas och resultatet ska registreras. I dag kom SWB:s nya regler avseende WFFS - och det är tuffa piller. Från och med nästa år krävs att hingsten är testad för att den ska få betäckningslicens i SWB och WFFS blir en rapporteringspliktig defekt.

Så ska SWB hantera WFFS
Stallet hälls isolerat tills vidare. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Kichigin

Det är den dödliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, som gjort att SWB:s styrelse har beslutat att vidta en rad åtgärder för att stoppa spridningen.

Alla hingstar som verkar eller ska verka i SWB-avel ska testas för att ta reda på om de bär anlag för WFFS. SWB:s styrelse.

Styrelsen beslutade igår att alla hingstar som verkar eller ska verka i SWB-avel ska testas för att se om de bär på WFFS-genen. Information om resultaten av hingstarnas tester skapubliceras, bland annat på SWB:s webbplats och från och med nästa år i språngrulla.

Sjukdomen läggs också till på SWB:s defektlista som en rapporteringspliktig defekt.

Ska göra en undersökning
SWB ska också påbörja en undersökning för att se hur vanlig den genetiska defekten är i SWB-populationen. Denna ska utföras på årets föl.

Så här skriver SWB: ”Alla hingstar som verkar eller ska verka i SWB-avel ska testas för att ta reda på om de bär anlag för WFFS. Detta gäller även hingstar som verkar via så kallad ett-sto-licens. Under 2018 kommer information om hingsten har testats och om dess bärar-/icke bärar-status att läggas upp löpande på SWB:s hemsida under Hingstlicenser.
Från och med 2019 krävs att hingsten har testats för att kunna lösa betäckningslicens för SWB. Detta gäller även ett-sto-licens.
Från och med 2019 kommer hingstarnas WFFS-status att anslås på språngrulla.
WFFS läggs till på SWB:s defektlista som rapporteringspliktig defekt.
SWB inleder en undersökning av anlagsbärarfrekvensen i SWB-populationen.
Undersökningen av anlagsbärarfrekvensen i SWB-populationen kommer att göras på årets fölårgång för att få en så aktuell status av läget som möjligt. Studien kommer vara klar framåt vintern, men i god tid innan betäckningssäsongen 2019. Hårprover från säsongens födda föl behövs till studien och de kommer in i samband med registreringen av fölen. Studien kommer inte att generera några individuella resultat för fölen, utan enbart ge besked om anlagsbärarfrekvensen.”

De här besluten tog SWB på sitt styrelsemöte på torsdagen.

På sin webbplats ger SWB nu råd och anvisningar om provtagning och tester.

Djurägarnas skyldigheter
Där finns också en påminnelse om Jordbruksverkets bestämmelse om att djur inte får användas för avel om det visat sig att djuret med ”stor sannolikhet nedärver disposition för hög frekvens konstaterade sjukdomsfall, förlossningssvårigheter eller dödlighet hos avkomma i samband med födsel”. Det innebär bland annat att djurägare är skyldiga att se till att den andra parten i en parning inte är bärare av anlaget till en sådan sjukdom om djurägaren vet att den ena är det. Om det är känt att en hingst eller sto är anlagsbärare måste alltså både stoägare och hingstägare försäkra sig om att inte båda parterna i en parning är bärare av anlaget.

SWB rekommenderar också att det tas prover på foster vid eventuella kastningar för att se om fostret hade dubbla anlag för WFFS.

Ridsports samlade rapportering om WFFS.

Hela SWB:s pressmeddelande

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden