Avelsnyheter
10 januari 2019 19:04

Provsvar avslöjade: Sju Schockemöhle-hingstar WFFS-bärare

WFFSLänge var det mestadels tyst om WFFS-status på Paul Schockemöhles hingstar. Nu har det blivit känt att sju hingstar bär på WFFS-anlaget.

Provsvar avslöjade: Sju Schockemöhle-hingstar WFFS-bärare
Balou du Rouet, som här syns vid en hingstvisning på Flyinge för några år sedan, är bärare av WFFS-anlaget. Foto: Krister Lindh

I juni rapporterade Ridsport om att WFFS-prover då ännu inte var tagna på Paul Schockemöhles hingstar i PS Flyinge & Partners hingstprogram. Nu har det blivit känt att sju Schockemöhle-hingstar har testats positivt och är bärare av WFFS-genen, skriver ridsportmagasinet Horses-nl.

Hingstarna är Action Blue (e Action Breaker), Balou du Rouet (e Baloubet du Rouet), Bluetooth (e Bon Coeur), Chacgrano (e Chacco-Blue), Fürst Toto (e Fürstenball), Top Gear (e Totilas) samt Fürsten-Look (e Fürstenball). Den sistnämndas status rapporterade Ridsport om nyligen, då WFFS-status på en handfull dansk-delägda hingstar offentliggjordes.

Eurodressage berättar vidare att det var Judy Yancey,  en amerikan i avelsbranschen, som fick en lista på WFFS-status gällande Schockemöhles hingstar och la ut denna i Facebook-gruppen WFFS Awareness Group. Christoph Hinkel hos Schockemöhle har därefter bekräftat för Horse.nl att uppgifterna är korrekta.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden