Hästägartips
16 augusti 2021 11:17
Ridsportplus

Bänd loss stenen

Ridsport testarSommaren bjuder på härliga uteritter, ibland av det längre slaget. Här är en pryl som verkligen hör hemma i fickan på långturen.

Bänd loss stenen
Hovkratsen får lätt plats i fickan. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Stenar och pinnar som kilar fast sig i hoven under uteritten hör kanske inte till de största problemen – men sånt händer.

Och när det väl händer så står ryttaren där och försöker bända loss stenen med fingrarna eller med en väl vald pinne hittad i dikeskanten. Lösningen stavas hovkrats, men att rida runt med en vanlig hovkrats i fickan är kanske inte det klokaste ur säkerhetssynpunkt. Om du ramlar av finns en risk att du skadar dig på hovkratsen. Shire har därför gjort en liten men absolut funktionell hovkrats som utan tvekan får plats även i de riktigt små fickorna på ridbyxorna.

Gör jobbet på ridturen

Hovkratsen är gjord i metall och fälls upp och ihop. Den är inget ergonomiskt underverk men gör jobbet på ridturen.  Den kan upplevas lite svår att fälla upp – du behöver använda lite kraft. Men samtidigt gör det att hovkratsen är stabilare än vad man kan tro och inte viker sig när du tar i. Att fälla ihop är något enklare, även om inget av det är särskilt svårt.

Den är liten och du märker knappt att den ligger i fickan, vilket också kan bädda för att den är lätt att tappa bort. Ryttare med små händer har en klar fördel eftersom hovkratsen är så pass liten, stora och grova händer kan ha lite svårare att hantera kratsen.

Ett praktiskt verktyg att ha liggandes i en av fickorna,  speciellt om du vet att du ska rida på vägar av det stenigare slaget.

Hiss eller diss?

Tummenupp
Hiss

Redaktionens omdöme: Hiss. Hovkratsen är både smart, säker och funktionell. Dessutom till ett väldigt överkomligt pris. Ett måste på långritten och en bra present till kompisen som har allt.

Fakta

Hovkrats

199962149_487237205864139_2818654405722995315_n
Hovkratsen i utfällt läge. Foto: Sandra Nordin Johansson
  • Vad? Ihopfällbar hovkrats från Shires.
  • Funktion? Ihopvikbar hovkrats som ryms i fickan.
  • Pris? Cirka 59 kronor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden