Avelsnyheter
6 januari 18:10
Ridsportplus

Bandet till modern varar länge

AvvänjningTidpunkten för när föl ska vänjas av diskuteras ofta. Nu har ett franskt försök spätt på uppfattningen att föl inte ska skiljas för tidigt från sina mödrar, eftersom bandet mellan sto och föl är starkt även vid ett års ålder.

Bandet till modern varar länge
En fransk studie visar att föl och ston har en stark koppling även efter avvänjningen. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det forskarna ville undersöka var hur starkt knutna till varandra ett sto och hennes föl är hos domesticerade hästar, där människan bestämmer över tidpunkten för avvänjning. I frigående flockar har det kunnat konstateras att även om fölet slutar dia runt nio månaders ålder, består bandet mellan dem fram till över två års ålder.

I det franska försöket avvandes 34 welshponnyföl vid sju månaders ålder genom ett direkt skiljande från modern. Det var 15 stoföl och 19 hingstföl. Fem månader senare fick de då ettåriga ponnyerna träffa både sin mamma och ett annat sto de kände igen från den flock de vuxit upp i, inne i en paddock. Tre fjärdedelar av dem sökte upp mamman först och nosade mer på henne.

– Allt tyder på de kom ihåg sin mamma, trots att de varit åtskiljda i fem månader, säger forskningsledaren Léa Lansade, och att de hade ett särskilt band till henne.

Framför allt verkade stofölen mer dragna till modern och de var även mest intresserade av att vistas nära båda de vuxna stona. De gick med dem längre tid än vad unghingstarna gjorde.

– Det visar att ston generellt har ett ännu starkare band till sin mamma och även till andra ston ur deras uppväxtflock.

Forskarna anser att resultaten indikerar att föl inte ska skiljas för tidigt från sina mödrar, eftersom kopplingen mellan sto och föl visade sig vara stark även vid ett års ålder.

Källa: Weaned horses, especially females, still prefer their dam after five months of separation. Léa Lansade et al, Animal 2022

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden