Träningstips
22 juli 2020 19:00
Ridsportplus

”Bara en lösgjord och avspänd häst kan jobba på rätt sätt”

ProffstipsetAtt utbilda en häst är lite som att mura ett hus, tycker Jens Fredricson. Det gäller att skapa en bra grund och lägga dit en tegelsten i taget.

”Bara en lösgjord och avspänd häst kan jobba på rätt sätt”
Jens Fredricson är hoppryttare på internationell mästerskapsnivå, stallmästare på Flyinge, där han också är hopplärare. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Lösgjordhet – grunden till allt

    Vi ryttare måste lägga mycket fokus på att få hästarna lösgjorda och genomsläppliga så att de kan utvecklas och bli starkare för att orka med och hålla för den prestation vi ber om.

    Själv använder jag mig mycket av naturbanan på Flyinge. Då får jag en bra, naturlig framåtbjudning och kan på den lite slingriga vägen jobba mycket med vikthjälperna. Att ställa hästen åt ena hållet för innerskänkeln, använda mig av vikten och trampet i motsatt stigbygel för att få den att komma ut med ytterbogen och sedan rakrikta under ridning framåt, gör att jag får hästen att trampa på lika mycket med sina bakben och börja arbeta i en bra balans. Det är viktigt att få den att följa mitt ledande tygeltag på ett bra sätt.

    Jag använder mig även av en hel del sidförande arbete, där jag först fokuserar på att få hästen att trampa förbi med det inre frambenet förbi det yttre. På så sätt kommer hästen att släppa spänningarna i bog och hals och komma loss ordentligt.

    Att rida en öppna med ganska liten böjning, men även fram- och bakdelsvändningar, är bra och lösgörande övningar.

    2. Den inre viljan att gå framåt

    Jag jobbar mycket med övergångar. Här gäller det att vara noga och självkritisk så att övergångarna håller riktigt bra kvalitet. Tänk dig att första steget i en övergång, det spelar ingen roll om du går ”upp eller ner” i gångart, alltid ska vara framåt. Det gäller att hela tiden bibehålla framåtbjudningen och sedan stämma av med halvhalter.

    Men det är skillnad på fart och framåtbjudning. Framåtbjudning är hästens inre vilja att gå framåt. En del hästar bromsar mentalt när ryttaren sätter för mycket fart på den, vilket skapar spänningar som lätt kan bli till en ond cirkel där hästen bromsar mer och ryttaren försöker forcera och rida ännu fortare.

    Jens-fredricson-portratt-fotoan
    Jens om tempo:
    Balans och rytm ska vara konstanta oavsett vilket tempo du rider. Det här ökas med hästens utbildning. 4-åringen har bara ett tempo där den orkar galoppera i balans medan GP-hästen ska kunna variera från extremt kort galopp till 450-meterstempo utan att tappa balansen. Foto: Anna Nyberg

    3. All spänning är av ondo

    En spänd häst kan inte jobba på rätt sätt. Hopphästen måste vara avspänd och bjuda framåt för att fungera och utvecklas. Därför gäller det att hela tiden känna efter vad som är uppbyggligt och utbildande för hästen, att lägga rätt tegelsten i det solida husbygge som den färdiga tävlingshästen förhoppningsvis ska utvecklas till.

    4. Låt saker ta sin tid

    Det gäller att ha tålamod och låta saker ta sin tid. Om du har för bråttom med att få hästen kvick i steget innan den är lösgjord kommer den att spänna sig. Utveckla hästens spänst med till exempel övergångar och sidvärtsrörelser utan att den spänner sig. Har du för bråttom kommer du att få svårt att sätta den i balans och då är det lätt att den biter sig fast i bettet. Men det här är ingen bettfråga – det blir inte bättre av att sätta ett skarpare bett i munnen på hästen. Det handlar i stället om att gymnastisera och arbeta den på rätt sätt och med tillräckligt tålamod, så att den orkar utföra det arbete du ber om.

    Det är egentligen inte så svårt. Se till att ge hästen tid, gör rätt och repetera. Varje ridpass måste ha en tanke och vara rätt avpassat till den häst du rider.

    5. Slopa hjälptyglarna

    I vårt system använder vi aldrig gramantygel. Problemet är aldrig att få ner hästens huvud, utmaningen är i stället att lära sig att utbilda hästen så att den vinklar sina bakben och arbetar igenom sin kropp.

    Det som är avgörande är samordningen mellan framåtdrivande hjälper, förhållningar och eftergifter, för att ge en eftergift på rätt ställe är kanske det viktigaste av allt. Det är då du får svar på om du har gjort rätt i ditt arbete med att lösgöra hästen och få den uppmärksam på dina hjälper, utan att tvinga den i någon konstlad form som den spänner sig i och helst vill slå sig loss från.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden