Träningstips
15 april 2020 21:07
Ridsportplus

Pether Markne: ”Nu har du tid att jobba med detaljerna”

ProffstipsetHan är efterfrågad som tränare över hela världen – hos Stall Tops, det norska landslaget och en mängd internationella toppryttare. Nu i coronatider ser Pether Markne en unik möjlighet för alla ryttare: att jobba med detaljer.

Pether Markne: ”Nu har du tid att jobba med detaljerna”
Pether Markne är internationell hopptränare, tidigare hopp- och dressyrryttare på hög nivå. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Gå till grunden med fysik och träning

    Det är kanske tråkigt att du inte kan tävla just nu men du kan alltid vända något dåligt till något positivt. Vi håller på med hästar för att vi älskar dem och nu får vi en unik chans, det vill säga tid, att optimera allt för hästen. Gå till grunden med allt det fysiska, låt en veterinär gå över hästen, se till att varje häst får optimal skoning. Utöka ditt management av hästen. Och helt enkelt umgås med den.

    Du kan nu ostört och målmedvetet jobba med hopphästens grundarbete. Kontrollera att du har riktig kontakt så att du har hästen mellan hand och skänkel. Testa ordentligt att rida övergångar, de bör vara självklara men de har kanske inte fungerat riktigt som de ska och därför har det kanske inte gått så bra som du önskat i hoppningar på tid. Nörda ner dig i hästens skolning, gärna med hjälp av en tränare.

    Kanske hittar du svagheter, hos både dig och hästen, och nu finns det tid att jobba med dem. Hitta alternativ träning. Avstå den planerade hoppträningen om inte skolningen är hundraprocentig. Lyxa till det med att kanske ge hästen två extra dagars markarbete tills allt sitter.

    2. Ta hjälp av en kompis

    Att ha kontroll över sin häst betyder att du kan rida den framåt, göra ökningar och få tillbaka hästen med mjuk hand och med självbärighet, utan slagsmål mot bettet. Ibland, när man ser internationella toppryttare, kan man undra hur de får det att se så lätt ut. Det verkar som att häst och ryttare är ett, att de är i fullständig harmoni med varandra. Inte ens dessa ryttare har fått något gratis, de har grundjobbat sina hästar ordentligt. Så, fundera på din egen ridning, vad är det som brister, vad är det du vill förbättra? Nörda ner dig på youtube, studera klipp och filmer, det finns massor att lära där.

    Att åka till en kollega/kompis som du litar på och rida tillsammans är en annan sak som är jättebra, och kanske lite underskattat. Då kan ni titta på varandra, kanske sitta upp på och hoppa varandras hästar, känna på dem och ge tips.

    3. Passa på att rida ut i naturen

    Vi går mot vår och bättre väder. När nu inte tävlingar styr schemat, passa på att rida ut. Mycket. Hästen får andra underlag att röra sig på, att klättra i backar ger styrka och att galoppera i skogen ger kondition. Se det som ett privilegium att kunna erbjuda din tävlingshäst detta.

    4. Hoppa länge och lågt

    Ett annat bra sätt att styrketräna är hoppning. Avstå att hoppa få och höga hinder. Bygg i stället långa och låga banor, 15-16 språng. Hästen blir stark och både häst och ryttare kommer in i ett flyt utan anspänning. Sådan träning har du kanske inte tid till under tävlingssäsong men den ger väldigt mycket. Passa på.

    5. Ge unghästen mer tid

    Utan tävlingar finns det heller inga tillfällen att försöka kvala den unga hästen till de olika championaten. Det innebär mindre stress och mer tid till att verkligen lägga en ordentlig grund, inte bara fixa till hästen på ytan. Jobba igenom den unga hästen på helt vanligt bett. Lär den att gå undan för skänkeln, att acceptera bettet, ta förhållningar och drivning. Ge den tid, det är den värd! Passa på att introducera hästen för vatten och andra ovanliga hinder. Nu finns all världens chanser till miljöträning och förberedelser.

    I de stora stallen med anställda är det nu läge för personalvård. Det är inget kul läge med coronapandemin, men tävlingsstiltjen ger tid att utveckla ridningen och den allmänna hästkunskapen hos personalen, vilket naturligtvis alltid uppskattas.

    Fakta

    Pether om… 

    …risker.
    I ambitionen att utveckla ridningen kan det bli för mycket. Ta det lugnt, gör inte allt på en gång. Det finns mycket tid till återhämtning och reflektion, för att undgå risken för skador. All forskning visar att vila är en del av träningen och väldigt viktig.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden