Träningstips
22 mars 2020 19:40
Ridsportplus

Andreas Schou: Så hoppar du en trekombination

ProffstipsetDet är i trekombinationen som agnarna sållas från vetet på tävlingsbanan.
– En del vill bara komma igenom så fort som möjligt, säger hoppryttaren Andreas Schou, som menar att det inte är det bästa utgångsläget för den som vill gå nolla.

Andreas Schou: Så hoppar du en trekombination
Andreas Schou, dansk hoppryttare som gärna vill rida VM på hemmaplan 2022. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En trekombination kräver noggranna förberedelser både på träningen och i tävlingssammanhang. Andreas Schou hoppar väldigt sällan enkelhinder när han hopptränar. Han ägnar sig i stället åt att träna på kombinationer, eftersom det är vad som kräver mest träning.

Här är hans tips på hur du rider trekombinationer på bästa sätt.

Schou-1018-(1)
Andreas Schou Foto: Lina Nydahl

1 Börja på rätt höjd

Under träning kan en trekombination byggas på den höjd som känns bra, även om du möter trekombinationer på tävling tidigast i 1,20-hoppning. Många övar på trekombinationer som är för stora. Det är bättre att skaffa rutinen på lägre höjder. Det är viktigt att bygga förtroende och tillit mellan ryttare och häst i trekombinationer, och att hästen lyssnar till ryttarens vägledning. Om hästen gör fel — gå tillbaka och gör det lättare, genom att exempelvis lägga ut markbommar.

2 Tänk på tempot in

En del vill bara ut från en trekombination så fort som möjligt och sätter upp ett övertempo. Men går det för fort in hinner hästen inte med. Kommer du å andra sidan in för långsamt är risken att hästen inte räcker till hela vägen igenom, så ett något för högt tempo in är ändå att föredra framför ett undertempo.

3 Planera väl

Hästen ska vara helt rak när den kommer in i trekombinationen. Här gäller det att vara perfektionist.

Många hästar gör sig små när de kommer in i en trekombination, det måste man vara beredd på.

Hästar hoppar olika bra i de olika varven. Om en kombination kommer i din hästs bästa varv kan du satsa mer och ta större risker än om det ligger i hästens dåliga varv.

4 Ta höjd för placeringen

En trekombination som ligger tidigt på banan är att föredra, eftersom hästen ofta är mer i balans under första delen av banan. Efter sju-åtta hinder har du omväxlande gjort förhållningar och ridit hästen framåt så många gånger att hästen kan börja bli lite stirrig. Det kan också vara svårt med kombinationer som ligger längs med långsidan, eftersom hästen gärna vill hoppa från väggen.

5 Fokusera efteråt

I Grand Prix-klasser är det på trekombinationen som banbyggaren har möjlighet att få ett utslag. Kombinationen utmanar hästarna och visar vilka som kan tänka själva. Kombinationen skiljer också ryttarna åt, och avslöjar vilka som kan göra en plan och följa den – även efter kombinationen. Rivningar på hindret efter trekombinationen är inte ovanligt, så det gäller att inte pusta ut och slappna av för mycket efteråt.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden