Hästägartips
18 februari 2022 09:50
Ridsportplus

”Beckham är ganska kräsen”

FoderFamiljen Mattsson köpte sin Beckham som 6-åring och har fått testa en hel del foder eftersom han är en kräsen herre. Nu har de hittat receptet för att hålla valacken i trim.

”Beckham är ganska kräsen”
Beckham rids ungefär fyra dagar i veckan. Två dagar ”vanligt jobb” och en dag longering, den fjärde dagen joggas han ofta över bommar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Familjen Mattson har haft Beckham (SWB val f-02 e Bernstein-Koncerz xx, uppf Johanna Nihlgård, äg Lottie Mattsson) i 14 år. Först var han Marina Mattssons tävlingshäst, de kom ända upp till världscupen, och nu är det lillasyster Elin Mattsson som tävlar hästen på internationell nivå.
– Beckham är ganska kräsen. I början provade vi Krafft Groov men det ville han inte ha. Då provade vi Dodson & Horrels Build Up. Någon sväng testade vi Krafft Groov SPC. Nu på ålderns höst är han lite mindre kräsen, och äter Kraffts Low Starch, säger Elin Mattsson.

Det blir en hel del olika kraftfoder och tillskott för Beckham.
– Som Equi-Jewel, det innehåller mycket riskli. Det är ganska dyrt, men det fungerar för att få en bra överlinje. Det var mamma, som jobbar på Evidensia, som fick höra om fodret, som är bra för hästar som lätt tappar vikt.

Sprider runt fodret i boxen

Helst skulle Elin Mattsson öka på grovfodergivan.
– Men han äter inte mer än åtta kilo per dag, han lämnar resten. Vi har provat med någon halmkaka för att öka ättiden men han sprider bara runt det i boxen.

För att se hur hästen håller hullet brukar han vägas när han ändå ska skos på klinik.
– Han är inte så stor och biffig, just nu väger han 550-560 kilo. Vi har mätt honom till 167 centimeter men han har en hög manke så han är nog en decimeter lägre. Han är väldigt lätt och sportig. När vi ser att han ser nättare ut fodrar vi upp lite med lusern.

Beckham och familjen Mattssons två andra hästar står uppstallade på ett kollektivstall. Där får hästarna mat klockan 7 på morgonen, klockan 15 på eftermiddagen och klockan 20 på kvällen, plus lunch under vintertid.
– Om jag hade hästen i eget stall skulle jag nog ge kvällsmaten lite senare så att det inte blir så lång tid till frukost. Men folk vill komma hem och ta lite kväll, så vi har bestämt så här.

Att prova slow feed-lösningar till Beckham har inte varit aktuellt.
– Han är ändå inte så glupsk och han äter lite utspritt över tid. Vi provade ett sådant nät till en annan häst som äter i ett nafs, men det blev att hon slet och drog med huvudet och det vill vi inte att hon ska göra. Nu har hon en höboll på marken och det funkar bra, säger Elin Mattsson.

Har ingen fodersponsor

Hon har inga fodersponsorer.
– Att det blivit Krafft beror på att min syster Marina jobbar hos Hannells och de är sponsrade av Krafft. Mamma har det märket på jobbet så vi har fortsatt med det.

Fakta

Beckhams foderstat (per dag)

 • 8 kg hösilage med bra protein-värde
 • 0,75 liter Krafft low starch
 • 9 liter lusernhack
 • 0,75 liter Equi Jewel
 • 1 dl Krafft mineraler
 • 1 kg uppblötta lusernpellets

Beckhams meriter och mästerskapsmedaljer med Marina Mattsson:

 • 2010 JSM-guld, JNM- silver individuellt och lag.
 • 2011 JSM-guld, JNM- brons och JNM- silver lag.
 • 2012 JSM-guld.
 • 2016 SM-guld, U25EM- brons i lag.
 • 2019 YRSM-silver och YREM-brons i lag.
 • 2020 YRSM-guld.
 • 2021 U25EM-brons i lag.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden