Hästägartips
10 februari 10:23
Ridsportplus

”Får han för mycket blir han ganska så pigg”

FoderBalans är viktigt i OS-reservens foderstat. På Ermindo W märks det direkt om han får för mycket av det goda. Rolf-Göran Bengtsson berättar hur han tänker kring hingstens foder.

”Får han för mycket blir han ganska så pigg”
Hingsten Ermindo W var sju år när han kom till Rolf-Göran Bengtsson. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Grovfodret i OS-ryttaren Rolf-Göran Bengtssons stall kommer från bönder i regionen kring Basten, vid den anläggning som han driver med sin fru Evi Bengtsson.
– Grovfodret är av väldigt bra kvalitet, det är vi noga med. Vi köper av foderproducenter som finns lokalt hos oss, och det är testat och provat så att vi vet vartenda värde. Visst, det kan svänga lite mellan olika fält och inom samma fält. Men om det varierar mycket tar det inte många dagar innan vi märker det på hästarna, säger Rolf-Göran Bengtsson.

I stallet står bland andra Ermindo W (KWPN hingst f -09 e Singapore-Carinjo, uppf A P De Wit, äg Nielsdotter AB och Stall Bengtsson). Han får ungefär tolv kilo hö per dag.
– Vi väger inte alltid höet. Men vi har rätt bra styr, med samma personal länge kan de måtta upp ganska exakt. Vi försöker se på hästarna hur de ser ut och hur de är att rida, om de är pigga eller tröga, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Flerårigt samarbete med Krafft

När det kommer till kraftfoder är det Krafft som gäller.
– Vi har ett flerårigt samarbete och de ger mig stöttning runt foderstaterna. Vi har olika sorters pellets och müsli som vi försöker hitta rätt med. Någon häst är lite laid back och behöver mycket energi och någon har för mycket blod, då gäller det att hålla ner så att det inte blir för mycket gas.

I Ermindo W:s fall handlar det om att trampa på bromsen.
– Han tar fodret väldigt bra, får han allt för mycket blir han ganska så pigg.

Den som kikar på Ermindos foderstat bör tänka på att hästen gör en hel del arbete, menar Rolf-Göran Bengtsson. Han är dessutom hingst och gör av med mycket energi.
– Han rids ett pass om dagen, och sedan blir det ett longeringspass eller skritt-maskin. Bra dagar går han i paddock också, men vi släpper inte ut honom när det är lera upp till knäna.

De 40 hästar som är uppstallade fodras flera gånger om dagen och det är alltid höet som kommer först. Hästarna som går på lösdrift, runt 20 stycken, har fri tillgång till hö och fodras framför allt med mineraler.
– De behöver inte mängder av kraft-foder. De ska ha vad de behöver.

Lätt att resa med

Ermindo har varit hos Rolf-Göran i 4,5 år. Att få hästen att äta och dricka brukar inte vara något problem, inte heller på resor.
– Han är väldigt lätt att resa med. Vi hänger upp hinkar så vi vet om de dricker. Om hästarna inte får i sig vätska brukar vi hälla i lite söt äppeljuice för att lura dem. Om det är varmt, som i Tokyo, och de blir ordentligt ansträngda brukar vi ge dem lite elektrolyter för att hålla uppe saltbalansen.

Fakta

Ermindo W:s foderstat (per dag)

Rolf-goran-bengtsson-ermindo-3-200814-rt
Ermindo W och Rolf-Göran Bengtsson. Foto: Roland Thunholm
  • Cirka 12 kg hö ”av väldigt bra kvalitet”
  • 4,5 kg Krafft Performance Energy
  • 2,25 kg Krafft Sensitive Müsli
  • 0,5 kg Krafft Muscle up

Ermindo W:s meriter i urval:

  • 2020 SM-guld.
  • 2021 Reserv i OS i Tokyo. Ingick i Sveriges fjärdeplacerade lag vid EM i Riesenbeck och Nations Cup-finalen 2021.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden