Dressyr
9 juni 2022 11:20
Ridsportplus

Bedrägligt beteende bakom konkurs efter hästaffär

TvistTränaren flyttade över sina tillgångar till andra i familjen och ansökte sedan om personlig konkurs. Det agerandet klandras nu av Lunds tingsrätt, i en ny dom som hör samman med tvisten kring trakehnerhingsten Insterburg TSF.

Bedrägligt beteende bakom konkurs efter hästaffär
Lunds tingsrätt dömer nu tränaren till att betala miljonbelopp till familjen Ramel. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har gått fyra år sedan familjen Ramel vann en tvist i tysk domstol gällande trakehnerhingsten Insterburg TSF, som visade sig ha en skadehistorik vilket köparen inte fick veta. Dessutom var ett antal mellanhänder inblandade i affären, däribland Antonia Ramels tidigare tränare, som fått tre miljoner i provision, utan köparens vetskap.

Den tyska domen innebar att familjen Ramel skulle få tillbaka köpeskillingen för hingsten plus diverse kostnader som de haft under tiden, totalt cirka 20 miljoner kronor. Dessa pengar skulle betalas av Ramels tidigare tränare, agenten och hingstens ägare.

Sedan dess har tränaren och hans hustru gjort en bodelning som innebar att hela gården de bor på skrevs över på hustrun, och därefter ansökt om och även försatts i personlig konkurs. I konkursboet fanns inga pengar att hämta för Henriette Ramel, som därför stämde tränaren och dennes anhöriga i ett civilmål.

Ramel får rätt

Nu har domen fallit, och den ger Henriette Ramel rätt på flera punkter.
”Rent objektivt framstår det som uppenbart att bodelningen skett i syfte att undandra egendom från (tränarens) övriga borgenärer” skriver tingsrätten i sin dom.

Motparten har hävdat att överskrivningen av gården på hustrun var ett sätt att visa de faktiska omständigheterna, nämligen att hustrun var den som lagt ner pengar i gården och dess drift.

Dessutom förklarar motparten enligt domen att deras avsikt var att betala sin del av skadeståndet för hästen, men att de ändrade sin inställning när Kronofogden dök upp oannonserat på gården och gjorde en utmätning av bohag och annan egendom.

Tvisten i tingsrätten tar också upp ett pantbrev, som tränaren skrev över på en annan anhörig före sin konkurs, samt tränarens andel av aktierna i familjeföretaget, som före konkursen skrevs över på en annan familjemedlem.

Skyldig till medhjälp

Lunds tingsrätt slår i sin dom fast att hälften av fastighetens värde, närmare tio miljoner kronor, ska återföras till konkursboet. Däremot godkänner inte tingsrätten Henriette Ramels krav på att hälften av själva fastigheten ska återföras till konkursboet.

Ett pantbrev till ett värde av tre miljoner kronor ska också återinföras i konkursboet.

Tingsrätten fastställer att tränarens hustru är skyldig till medhjälp till oredlighet mot borgenärer, begånget genom dels bodelning av fastigheten, dels pantsättning av sex miljoner kronor i denna fastighet, en pantsättning som fullbordats av en annan anhörig.

Följden av domen är att pengar återförs till konkursboet, vilket innebär att Henriette Ramel kan kräva ut sin fordran för hingsten därifrån. Den förlorande parten, tränaren och hans anhöriga, får betala merparten av den andra partens kostnader, för bland annat juridiska ombud.

Ska betala miljonbelopp

Tingsrätten noterar dock att det begärda arvodet från Henriette Ramels ombud är anmärkningsvärt högt, eftersom antalet nedlagda timmar motsvarar cirka 25 veckors heltidsarbete, jämfört med motpartens 250 timmar. Därför prutar tingsrätten på det begärda beloppet och anser att en skälig nivå är ersättning för 400 timmar.

Summan som den förlorande parten får betala till den vinnande landar därmed på 2,6 miljoner kronor.

Ridsport har sökt den förlorande parten för att fråga om domen kommer att överklagas, men ännu inte fått något svar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden