Dressyr
1 mars 2018 14:20

Familjen Ramel vann miljontvisten om Insterburg TSF

Familjen Ramel har efter sju års processande fått rätt om trakehnerhingsten Insterburg TSF. Tre inblandade parter, varav en är Antonia Ramels tidigare tränare, ska betala tillbaka drygt tjugo miljoner kronor till familjen.

Familjen Ramel vann miljontvisten om Insterburg TSF
Insterburg TSF på det tyska stuteri Landgestuet Zweibrücken. Foto: Landgestuet Zweibrücken

Tvisten har pågått i olika instanser i Tyskland under närmare åtta år men häromveckan släppte det tyska hästmagasinet Reiter Revue nyheten om att en dom i Oberlandesgericht Celle nu vunnit laga kraft. Den ger familjen Ramel rätt att få tillbaka köpeskillingen på cirka 16 miljoner kronor plus övriga kostnader som de haft för hingsten, totalt cirka 20 miljoner kronor.

Antonia Ramels mamma Henriette köpte 2010 den då 11-åriga hingsten Insterburg e Hohenstein-Giorgio Armani av Dirk Schultzke, som ärvt hingsten efter sin far och som inte hade något intresse i att äga hästar, enligt Eurodressage.com.

Insterburg hade under den tyska ryttaren Carola Koppelmann bland annat vunnit brons vid Bundeschampionat 2005 och hade påbörjat en framgångsrik karriär på GP-nivå.

Framtida GP-häst

Enligt Eurodressage provred Antonia Ramel hingsten två gånger. Första gången ”i skogen” och inte i ridhus, eftersom säljarens representant enligt Eurodressage avslöjat att hingsten skulle ingå i det tyska landslaget och det därför inte fick komma ut att den var till salu.

Familjen Ramel slog till och Insterburg skulle bli Antonias framtida GP-häst. Men knappt tre månader efter att den anlänt till Sverige stod den skadad och skadan antogs vara kronisk samt ha funnits vid köpet, varför Ramels ville häva köpet och lämna tillbaka hingsten. Det ledde till den rättsliga tvist som nu pågått i nästan åtta år.

Familjen Ramel vann i första instans i Tyskland men motparten överklagade och även i det målet vann Ramels.
Ramels tyska advokat Burkhart Fischer säger till Reiter Revue: ”Vid hästförsäljningar förekommer att stora provisioner betalas ut till konsulter, ryttare och tränare, ofta utan köparens kännedom. Domstolens dom kommer nu att stoppa den här dåliga ovanan”.

Insterburg
Insterburg under en hingstvisning på Tullstorp 2011. Foto: Kim C Lundin

Vid försäljningen av Insterburg TSF hade inte mindre än fem mellanhänder fått provisioner. Säljaren fick ca 10 miljoner kronor själv och från denna summa betalade han sitt ombud 2,4 miljoner kronor och ryttaren Koppelmann 1,2 miljoner kronor. De provisionerna hade den tyska domstolen inga problem med, de ansågs rimliga.

De resterande 5,6 miljoner kronorna delades mellan några ytterligare mellanhänder, där Antonia Ramels dåvarande tränare var en. Familjen Ramel kände inte till att deras egen tränare och rådgivare vid köpet fick runt tre miljoner kronor av de pengar de betalade för Insterburg TSF.

Anser det vara bedrägeri

Ramels advokater betraktar därför detta förfarande som bedrägeri. Storleken på de övriga provisionerna överstiger också branchens standard om 10-20 procent i provision. Närmare hälften av vad Insterburg TSF kostade familjen avgick i provisioner och domstolen ansåg att 560000 euro av köpeskillingen kunde hänföras till rent bedrägeri.

Dessutom hade hingsten hälsoproblem som säljaren inte hade berättat för köparen och som inte framkom vid veterinärbesiktningarna inför köpet.
”I icke-juridiska termer kan vi kalla den här situationen en konspiration som innebär att sälja en sjuk häst för en astronomisk summa pengar till familjen Ramel”, säger Ramels advokat Wawrzyniak, till Eurodressage.

Det framkom senare i domstolsförfarandet att Insterburg hade en lång lista över skador och sjukdomar, inklusive två kolikfall.
Enligt Wawrzyniak anser domstolen att Ramels tidigare tränare, agenten och hingstens ägare gemensamt är ansvariga för de skador köparen lidit i samband med köpet av Insterburg TSF, totalt närmare 20 miljoner kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden