Sverige
1 juni 2022 20:31
Ridsportplus

Bilder hjälper veterinären

Ridsport 50 årMycket hinner hända på 50 år. Här är några av de många framsteg som gjorts för ryttarna, hästarna och hästlivet.

Bilder hjälper veterinären
Utvecklingen har gett veterinärerna många nya möjligheter. Både för diagnos och behandling. Foto: Sandra Nordin Johansson/Roland Thunholm/Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Datortomografi-slu_110331_0081_jsg-datortomografi-hast
DT (CT)-skanning Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU

DT (CT)-skanning

Datortomografi DT (kallas även CT) visar skelett, fett, mjukdelar och brosk ner till en fjärdedels millimeter i precision och med tredimensionella bilder, vilket ger en detaljerad anatomisk bild av huvud eller ben. På någon minut tas tusentals bilder. I huvudet syns tänder, bihålor, käke och övre luftvägar tydligt. Gällande ortopedi kan man se skador i mjukdelar och brosk samt förändringar i benen.

Sensor-bjorn-berg
Sensor ser in i hoven Foto: Susanne Högdahl

Sensor ser in i hoven

Hovslagaren Björn Berg har i samarbete med olika forskare tagit fram en metod för att se inuti hoven utan att behöva skära upp den. En sensor sätts på hoven och kopplas till mjukvara i en dator och där går det att se hur värme sprider sig i fasta material med hjälp av mycket svag ström. På detta sätt kan hålrum inne i hoven, vilka kan ha olika orsaker, upptäckas.

Gastroskopi-08
Gastroskopi Foto: Sandra Nordin Johansson

Gastroskopi

En helt ny värld öppnade sig för veterinärerna när det började tillverkas så långa gastroskop att de kunde användas på häst. Den fina, kameraförsedda slangen förs ner genom näsborren till matstrupen och vidare till magsäcken. Genom fiberoptik kan hela magsäcken bli synlig och i vissa fall även främre delen av tunntarmen. Används bland annat för att undersöka om hästen har magsår.

Ultrljud-5-210414-rt
Ultraljud Foto: Roland Thunholm

Ultraljud

På 1980-talet kom ultraljudsapparater, främst som hjälp att undersöka ston inför betäckning/seminering och för dräktighetskontroll. Tekniken används nu till mycket mer: att undersöka skador i muskler, senor, leder och ögon, som invärtes guide vid vissa operationer och vid vävnadsprov från olika organ. Utvärtes ultraljudsundersökning av buken kan visa om föl har spolmask.

Mrtomografi_lg-2
MRI Foto: Lottapictures

MRI

MRI står för Magnetic Resonance Imaging och innebär att det undersökta området utsätts för ett magnetiskt fält och korta pulser av radiovågor. Bilden visar skador i flera vävnader samtidigt, både skelett och mjukdelar. Används på nedre delen av benen på stående, sederad häst. MRI ger möjlighet att noga undersöka låga hältor och skilja på orsaken till dem.

Operation-laparoskopi-aggstockstumor-(22)
Laparoskopi Foto: Helsingborgs Djursjukhus

Laparoskopi

Kallas även titthålskirurgi och ger möjlighet till operativa ingrepp i bukhåla och andra inre delar på en stående, lokalbedövad häst. De instrument som krävs förs in i hästen genom laparoskop, en kanal in i hästen genom vilken videokamera, klämmor och tänger med nål och tråd kan föras in. Kirurgen ser var hen arbetar genom att titta på en bildskärm framför sig. I en led kallas det artroskopi och finare rör används.

Endoskop
Diodlaser Foto: Sandra Nordin Johansson

Laparoskopi

Genom endoskopisk laserkirurgi kan olika problem i luftvägarna åtgärdas. En diodlaser kan användas för att ta prov på tumörer, skära bort inflammerad vävnad eller öppna upp täta näsborrar. Den kan även stoppa blödningar under pågående operation genom att blodkärlen bränns.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden