Sverige
18 maj 2022 09:35
Ridsportplus

Fördjupning: Tekniken som gynnar sporten

Ridsport 50 årMycket hinner hända på 50 år. Här är några av de många framsteg som gjorts för ryttarna, hästarna och hästlivet.

Fördjupning: Tekniken som gynnar sporten
Hästforskning utanför branschen, sitsförbättring på många vis samt high tech och AI är några av de framsteg som gjorts inom ridsporten på 50 år. Foto: Lottapictures/Mikael Ljungström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Smarta textilier, bättre maskiner och grimmor som övervakar hästen. Alla påverkar de ridsporten.

Sitshjalpmedel05lg-2
Sitsförbättring Foto: Lottapictures

Sitsförbättring på många vis

Flera olika sätt att förbättra ryttarens sits, både på hästryggen och avsuttet, har tagits fram genom åren. Mest avancerade är hästsimulatorer med detaljerade program för olika hästsporter. Fysisk träning designad för ryttare, vibrationsplattor, speciell pall, tryckmätningsvojlock och resårband för att hålla ryggen rak är andra varianter.

Amandabellander_chalmers_lg
Chalmershindret Foto: Lottapictures

Hästforskning utanför branschen

Chalmers och Textilhögskolan hör till de högskolor och universitet som har börjat forska runt ridsport. Det har gett intelligenta textilier som kan användas för mät- och manövreringsfunktioner i ridkläder, liksom att mäta hästens puls. Chalmershindret kan genom lasermätningar visa den optimala språngkurvan för hopphästar.

Dopningsutrustning4-170821-rt
Dopingutrustning Foto: Roland Thunholm

Dopningsforskning går framåt

Arbetet för att hålla sporten ren från påverkan av hästarnas prestationsförmåga pågår ständigt. Analysmetoderna av förbjudna substanser i hästars urin och blod förfinas hela tiden och det räcker med minimala mängder för upptäckt, som läkemedelsrester från en människa som urinerat i hästens box och förorenat strö eller foder. Nyligen kom en metod för att avslöja nervblockering i hästens ben.

Mim-hinder-img_3527
MIM

Utlösningsbara fälttävlanshinder

Länge verkade det otänkbart att fälttävlanshinder skulle vara annat än fasta och tåla rejäla islag. Svensken Mats Björnetun ändrade på det. Han har arbetat med att ”kröka rör och bygga grejer” hela sitt liv och konstruerade mekanismen MIM, som gör fälttävlanshinder utlösningsbara, vilket kan minska risken för rotationsfall. Från 2021 är det obligatoriskt på nya hinder internationellt.

Skottkarra-el
Eldriven skottkärra

Mekanisering i häststallar

Det tog tid innan lantbrukets mekanisering nådde stallen, men från 2000-talets början har det skett en förändring. Eldriven skottkärra, vagn till storbal, foderautomater, ATV med olika redskap och multitruckar blir allt vanligare i stallet. Stallösningar som flyttbara boxväggar möjliggör utgödsling med bobcat.

Videquus-app-linus-jernbom-237
Videquus app Foto: Mikael Ljungström

High tech och AI

Allt fler tekniska lösningar påverkar vardagen med hästar. Det började med kameraövervakning av fölning och i transporten, nu kan en grimma visa hästens uppförande dygnet runt. Det finns larm för inkräktare på gården, avbrott i elförsörjningen i stängslet och spårning av en ryttare som fallit av vid uteritt. AI (artificiell intelligens) kan snart hjälpa oss att tolka hästens kroppsspråk och minspel.

Fakta

Hjärntrappan hjälper

Det har skett mycket forskning kring hjärnskakning hos idrottare, inklusive ryttare, med inriktning på såväl snabb diagnos som rätt behandling och rehab. Den så kallade Hjärntrappan visar i vilken takt en ryttare/idrottsman kan komma tillbaka till sin sport utan bestående men, som svårigheter med koncentration och minne.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden