Ridsport 50 årMycket hinner hända på 50 år. Här är några av de många framsteg som gjorts för ryttarna, hästarna och hästlivet.
Fördjupning: Tekniken som gynnar sporten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Smarta textilier, bättre maskiner och grimmor som övervakar hästen. Alla påverkar de ridsporten.

Sitsförbättring på många vis
Flera olika sätt att förbättra ryttarens sits, både på hästryggen och avsuttet, har tagits fram genom åren. Mest avancerade är hästsimulatorer med detaljerade program för olika hästsporter. Fysisk träning designad för ryttare, vibrationsplattor, speciell pall, tryckmätningsvojlock och resårband för att hålla ryggen rak är andra varianter.

Hästforskning utanför branschen
Chalmers och Textilhögskolan hör till de högskolor och universitet som har börjat forska runt ridsport. Det har gett intelligenta textilier som kan användas för mät- och manövreringsfunktioner i ridkläder, liksom att mäta hästens puls. Chalmershindret kan genom lasermätningar visa den optimala språngkurvan för hopphästar.

Dopningsforskning går framåt
Arbetet för att hålla sporten ren från påverkan av hästarnas prestationsförmåga pågår ständigt. Analysmetoderna av förbjudna substanser i hästars urin och blod förfinas hela tiden och det räcker med minimala mängder för upptäckt, som läkemedelsrester från en människa som urinerat i hästens box och förorenat strö eller foder. Nyligen kom en metod för att avslöja nervblockering i hästens ben.

Utlösningsbara fälttävlanshinder
Länge verkade det otänkbart att fälttävlanshinder skulle vara annat än fasta och tåla rejäla islag. Svensken Mats Björnetun ändrade på det. Han har arbetat med att ”kröka rör och bygga grejer” hela sitt liv och konstruerade mekanismen MIM, som gör fälttävlanshinder utlösningsbara, vilket kan minska risken för rotationsfall. Från 2021 är det obligatoriskt på nya hinder internationellt.

Mekanisering i häststallar
Det tog tid innan lantbrukets mekanisering nådde stallen, men från 2000-talets början har det skett en förändring. Eldriven skottkärra, vagn till storbal, foderautomater, ATV med olika redskap och multitruckar blir allt vanligare i stallet. Stallösningar som flyttbara boxväggar möjliggör utgödsling med bobcat.

High tech och AI
Allt fler tekniska lösningar påverkar vardagen med hästar. Det började med kameraövervakning av fölning och i transporten, nu kan en grimma visa hästens uppförande dygnet runt. Det finns larm för inkräktare på gården, avbrott i elförsörjningen i stängslet och spårning av en ryttare som fallit av vid uteritt. AI (artificiell intelligens) kan snart hjälpa oss att tolka hästens kroppsspråk och minspel.
Fakta
Hjärntrappan hjälper
Det har skett mycket forskning kring hjärnskakning hos idrottare, inklusive ryttare, med inriktning på såväl snabb diagnos som rätt behandling och rehab. Den så kallade Hjärntrappan visar i vilken takt en ryttare/idrottsman kan komma tillbaka till sin sport utan bestående men, som svårigheter med koncentration och minne.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2022.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på