Dressyr
10 augusti 2022 15:44

Blygsam start för svenska pararyttarna

Herning 2022Det var skarpt läge direkt när pararyttarna gjorde entré på VM-banan i Herning - medaljer stod på spel för Louise Etzner Jakobsson och Sandra Karlsson i det inledande programmet. Men det var två spända svenska hästar som gav sina ryttare en utmaning.

Blygsam start för svenska pararyttarna
Louise Etzner Jakobsson och Goldstrike B.J. hade en lite skakig inledning på VM. Foto: Roland Thunholm

Rutinerade Louise Etzner Jakobsson var först ut i den svenska truppen, när hon kom till start i Grad IV med sin Goldstrike B.J. (KWPN val f -11, e Dreamcatcher-Jazz, uppf B. Jelgersma). Men den mörke valacken var klart skeptisk till sin omgivning idag.

– Det var väl inte den bästa inledningen direkt, men jag gjorde så gott jag kunde. Han var rädd för det mesta där inne, konstaterar Louise och säger att hon ändå är glad att han hade så mycket energi i kroppen.

Det var främst tv-kamerorna utanför staketen som fick Goldstrike att reagera, och Louise hade händerna fulla.
– Han var inte med mig utan tittade på allt annat, men med tanke på hur spänd och rädd han var där inne så tyckte jag att han ändå gjorde många saker väldigt bra.

Utdelningen blev 66,9 procent, ett resultat som fick Louise att nicka.
– Det var nog ganska rättvist. Han till och med stannade uppe i ett hörn och ville vända, fly från kameran, men var ändå lydig när han gick tillbaka och fattade ny galopp. Han gjorde en hel del fina saker, det är det jag får ta med mig.

Grad IV toppades dubbelt av Nederländerna, genom Sanne Voets/Demantur RS2 N.O.P. och Demi Haerkens/EHL Daula. Bronset gick till Rodolpho Riskalla/Don Henrico, Brasilien.

Resultat grad IV

Knapp hemmaseger i Grad II

I Grad II stod det svenska hoppet till Sandra Karlsson och Don Danimo (HANN val f -12, e Dannebrog-Wittinger 4, uppf Joachim Hinrichs, äg Elisabeth & Sandra Karlsson). Fuxen var dock först högst ovillig att gå in på banan, men tack vare att teamryttaren Amalia Josbos häst Lady Evelin följde med in på arenan, kunde de komma igång med sitt program.

– Han var lite spänd i början, inridningen är egentligen i skritt men han taktade så mycket så jag körde trav istället. Då fick jag några minus men det var bättre det än att han taktar och går på snedden, berättar Sandra efter sin ritt.

Även Don Danimo reagerade på kamerorna, men höll sig i skinnet. Att Lady Evelin fanns med utanför staketen lugnade ner valacken.
– De står mittemot varandra i boxarna så det var bra att han fick sällskap av sin kompis där inne. Vi har inte testat det innan men när vi var inne på banan igår så kändes det att han var lite skraj.

Strax över 64 procent blev resultatet för ekipaget, som gör sin andra stora tävling tillsammans. Sandra har rutin från mästerskap men Don Damino har inte varit ute på så många tävlingar. När dagens start är över andas Sandras mamma Elisabeth Karlsson – som är den som läser programmet för Sandra under ritten – ut.

– Vilken pärs! Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv. Han ville ju inte ens gå in på banan, tänk om han hade dragit iväg med Sandra – det är ju lite otäckt.

Danska Katrine Kristensen tog hem guldet i sadeln på Goerklintgaards Quater, före Pepo Puch/Sailor’s Blue, Österrike, och rutinerade Lee Pearson/Breezer från Storbritannien.

Resultat grad II

VM för pararyttarna fortsätter med Grad III och V i morgon torsdag. I Grad V startar Lena Malmström och Amalia Josbo för Sverige. Därefter väntar lagfinaler under fredag och lördag, innan det är dags för individuell kürfinal på söndag.  

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden