Dressyr
22 juli 2022 10:51

Kvartetten som startar för Sverige i paradressyr

VM i HerningNu är det klart vilka fyra ryttare som ska representera Sverige vid VM i paradressyr i Herning i Danmark i augusti.

Kvartetten som startar för Sverige i paradressyr
Lena Malmström och Fabulous Fidelie vid SM i juni. Foto: Roland Thunholm

De fyra som tagits ut för att representera Sverige är Louise Etzner Jakobsson, Lena Malmström, Sandra Karlsson och Amalia Josbo. Det är till stora delar ett rutinerat mästerskapslag, skriver Svenska Ridsportförbundet i ett pressmeddelande.

De tre förstnämnda har tillsammans gjort tre Paralympics, två VM och sex EM.

Amalia Josbo är mästerskapsdebutanten i gänget, vad gäller internationella sammanhang. Med sin häst Lady Evelin har hon dock hunnit rida hem en silvermedalj på SM och en fjärdeplats på NM tidigare i år.
– Det är ett starkt lag som vi vet kan prestera när det gäller, säger Andrea Barth, sportchef Svenska Ridsportförbundet.

Louise Etzner Jakobsson började rida sin nya mästerskapshäst Goldstrike BJ för två år sedan, men har redan hunnit rida hem ett silver vid Paralympics i Tokyo. Ekipaget har dessutom tre raka segrar i sina senaste tre internationella starter.

Lena Malmström och Fabulous Fidelie har gått från klarhet till klarhet. I Tokyo var de sexa och har sedan dess radat upp pallplatser vid internationella tävlingar.

Sandra Karlsson var med senast det reds mästerskap i Herning. Det var 2013 och då handlade det om EM. Nu är hon uttagen till VM med sin nya häst Don Damino. Ekipaget red nyligen hem guldet i kür på Nordiska Mästerskapen i Flyinge.

Amalia Josbo debuterade internationellt så sent som i april i år. Med sin häst Lady Evelin har hon tävlat framgångsrikt på Medelsvår B-nivå i vanliga dressyrklasser. Både hon och Lena Malmström har dessutom fött upp sina VM-hästar själva och utbildat dem hela vägen till internationella klasser.

– Det är otroligt roligt att se alla nya ekipage som tar sig upp på internationell nivå inom paradressyren. Vi har aldrig tidigare haft så många som vill klassificera sig och komma ut och tävla. De senaste årens framgångar med medaljer på Paralympics inspirerar fler att våga satsa i grenen, säger Andrea Barth.

VM i Herning avgörs onsdag 10 augusti till söndag 14 augusti med klasserna Individual Championship, Team Championship och Individual Freestyle Championship (kür). Individuella medaljer delas ut i Individual Championship och i küren, som är öppen för de åtta bästa ekipagen per grad (resultat från de två föregående klasserna slås ihop). Lagresultat räknas endast i Team Championship, där lagmedaljer delas ut.

I paradressyr delas tävlingsklasserna upp i olika grader, utifrån ryttarnas klassificerade funktionsnedsättning. Det finns fem olika grader och på VM måste lagen innehålla minst en ryttare från någon av de tre lägre graderna. Dessutom får lagen inte innehålla fler än två ryttare per grad.

Sandra Karlsson tävlar i Grad II, Louise Etzner Jakobsson i Grad IV och Lena Malmström och Amalia Josbo i Grad V.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden